Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump: En omfattande konflikt med Nordkorea är möjlig

Från 2017
Uppdaterad 28.04.2017 07:49.
USA:s president Donald Trump i Washington den 27 april 2017.
Bildtext Donald Trump i Washington den 27 april 2017.
Bild: Olivier Douliery / POOL

Donald Trump anser att en omfattande konflikt med Nordkorea är möjlig om man kommer till en återvändsgränd gällande landets kärnvapen- och missilprogram. Han skulle ändå föredra en diplomatisk lösning.

Det höjda tonläget mellan USA och Nordkorea håller i sig. USA:s president Donald Trump uttalade sig på torsdagen om sin syn på läget i Nordkorea i en intervju med nyhetsbyrån Reuters.

- Det finns en risk att det slutar med att vi går in i en omfattande konflikt med Nordkorea. Absolut, sade Trump.

Trots det sade Trump att han vill se en fredlig lösning på konflikten.

- Vi skulle gärna lösa frågan diplomatiskt men det är mycket svårt, sade Trump.

Propagandavideo

Under torsdagen publicerade också den nordkoreanska propagandakanalen Meari en 2,5 minuter lång simulerad propagandavideo där Nordkorea siktar mot och spränger olika amerikanska mål, rapporterade amerikanska medier.

I videon ser man Vita huset, fartyg och andra militära mål genom kikarsikten. Vapen och missiler avfyras i rasande takt åt olika håll. I den dramatiska slutscenen ser det ut som om Vita huset sprängs i luften till tonerna av dånande musik.

Senatorer briefades i Vita huset

Läget i Nordkorea har också annars varit på mångas läppar den här veckan i USA. I onsdags sade Trumpadministrationen att den ser Nordkorea som ett överhängande nationellt säkerhetshot som har högsta prioritet inom utrikespolitiken.

Under dagen åkte också alla USA:s hundra senatorer buss till Vita huset för en genomgång om hotet från Nordkorea. Den sällsynta åtgärden väckte stor uppmärksamhet och också oro i USA.

Senatorerna bussades till Vita huset den 26 april 2017 för en genomgång av Nordkorea-hotet.
Bildtext Senatorerna fick busstransport till Vita huset den 26 april 2017, där de fick en genomgång av Nordkoreahotet.
Bild: EPA / JIM LO SCALZO

Amerikansk ubåt i området

Enligt flera senatorer som uttalade sig efter mötet hade utrikesministern Rex Tillerson ändå inte kommit med något nytt om läget på mötet. Tydligt är ändå att Trumpadministrationen vill signalera till kongressen att läget är allvarligt.

Situationen mellan de två länderna eskalerade tidigare i veckan när en amerikansk ubåt lastad med Tomahawkmissiler i tisdags anlände till Sydkorea. Ubåten är en amerikansk varningssignal till Nordkorea och fartygets närvaro i området ses som en amerikansk styrkedemonstration.

Samma dag utförde Nordkorea omfattande artilleriövningar och visade upp vapen som lätt kunde nå Sydkoreas huvudstad Seoul.

USS Michigan närmar sig marinens bas i Busan i Sydkorea den 25 april 2017.
Bildtext USS Michigan närmar sig flottans bas i Busan i Sydkorea den 25 april 2017.
Bild: EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Upptrappad retorik

Donald Trump har sedan han tillträdde trappat upp retoriken mot Nordkorea. Han har upprepade gånger sagt att han tänker hindra Nordkorea från att utveckla en kärnvapenstridsspets som skulle kunna nå USA.

Under påsken besökte USA:s vicepresident Mike Pence Sydkorea och varnade då Nordkorea att inte utmana president Donald Trumps vilja att använda militära maktmedel.

USA:s vicepresident Mike Pence anlände till Sydkorea endast några timmar efter ett nytt nordkoreanskt missiltest som misslyckade
Bildtext Vicepresident Mike Pence besökte Sydkorea under påsken.
Bild: EPA/JEON HEON-KYUN

Också Nordkorea har skärpt tonen. En av diktatorn Kim Jong-Uns närmaste män har bland annat sagt att landet är redo att svara med kärnvapenattacker vid ett möjligt angrepp från USA.

Press på Kina

Donald Trump har också försökt sporra Kinas president Xi Jinping att sätta press på Nordkorea.

Under torsdagen öste Trump beröm över den kinesiske presidenten och sade att Kina försökt hjälpa USA med att tygla Nordkorea. De två ledarna möttes i Florida tidigare den här månaden.

Kinas president Xi Jinping och USA:s president Donald Trump i Florida den 6 april 2017.
Bildtext Kinas president Xi Jinping och USA:s president Donald Trump i Florida den 6 april 2017.
Bild: AFP / Lehtikuva

- Jag tror att han försöker göra sitt bästa. Han vill verkligen inte se tumult och död. Han är en god man och jag känner honom mycket väl, sade Trump.

Uppdaterad 28.4.2017 kl.7.20 med detaljer om innehållet i propagandavideon.

Diskussion om artikeln