Snåre kämpar för att få vara by i Österbotten
Vilka samhällen ska få vara byar i den nya landskapsplanen och vad innebär det om man trillar ut så som Snåre i Kronoby föreslås göra? Det vill Snårebon Tomas Hellqvist få klarhet i. Nu återremitterar landskapsstyrelsen utredningen.
Enligt den utredning om centrum- och byanätverk som Österbottens förbund gjort upp ska Snåre i Kronoby inte vara en by i den nya landskapsplanen. Snårebon Tomas Hellqvist har inte fått se utredningen och vet inte varför hans hemby föreslås bli degraderad.
- Jag har inte fått något tydligt svar på vilka kriterierna är eller varför Snåre fallit bort. Inte får jag heller några klara svar på vad det innebär, säger Tomas Hellqvist.
I måndags beslöt landskapsstyrelsen att återremittera utredningen. Inte heller landskapsstyrelsen anser att kriterierna för vilka byar som får byabeteckning är tillräckligt klara säger styrelseelmedlemmen Michael Luther (SFP).
Orolig för byskolan
Hellqvist är orolig för att det blir svårare att ansöka om Leader-pengar eller få behålla byskolan Söderby skola med drygt 20 elever utan byabeteckning.
- Jag befarar att det här kommer att användas som ett politiskt instrument när man i höst åter diskuterar skolnätet i Kronoby, säger Hellqvist.
Tomas Hellqvist säger att man från Österbottens förbunds sida sedan dag ett hänvisat till utredningen om centrum och byanätverk. Men utredningen är inte offentlig.
- De talar om den som om den vore var mans kvällslektyr. Men jag har inte ens fått se den. Jag skulle vilja se varför man beslutit som man gjort, så att vi stod på samma linje, säger Hellqvist.
Så mycket vet han att invånarantal, pendling och byaaktivitet räknas med när man föreslagit vilka byar som får byabeteckning i nya landskapsplanen.
- Här har vi skola och olika kurser och aktiviteter fyra kvällar i veckan. Vi kommer inte upp till 200 invånare men det beror också på hur man räknar. Och andra byar med färre invånare finns med på listan, säger Hellqvist.
Vet du varför Snåre inte fanns med?
- Nej, det vet jag faktiskt inte och då är det svårt att veta vad man ska kämpa mot, säger Hellqvist.
Hellqvist anser att den tydliga signalen är centralisering.
- Man väljer att vi vi inte ska få ha statusen som by. Det är en enorm prestigeförlust, och det här kommer vi inte att svälja otuggat. Det här ska vi bemöta, säger Hellqvist.
Hellqvist är besviken på att kommunstyrelsen i Kronoby godkände utredningen.
- I Korsholm gjorde man inte det utan motade direkt Olle i grind, säger Hellqvist.
Ingen betydelse inom kommunen
Kommunstyrelsen i Kronoby godkände utredningen med tillägget att man önskar enhetliga kriterier i hela landskapet samt att man välkomnar en eventuell utvidgning av byakriterierna.
Kommunstyrelsens ordförande Liane Byggmästar (SFP) säger att man diskuterade ärendet ingående. Byggmästar anser inte att byabeteckningen påverkar om Snåre får behålla sin byskola.
- Nej, det är faktorer som elevunderlag, skolans skick, kostnader och renoveringsbehov som avgör en skolas framtid. Byabeteckning eller inte har ingen som helst betydelse inom kommunen, säger Byggmästar.
Byggmästar räknar upp många andra byar som kommer att fortsätta vara det i framtiden, också utan byabeteckning,
Stormat kring utredningen
På Österbottens förbund säger planläggningsdirektör Ann Holm att det stormat kring utredningen. Holm vill inte närmare kommentera utredningen eftersom den nu återremitteras.
Planläggningsingenjör Gustav Nygård säger att byskolor och leader-pengar inte hänger på byabeteckning.
- Det är kommunpolitiken som avgör byskolornas existens. Att ett samhälle får byabeteckning i landskapsplanen ger ändå en fingervisning om att det är ett område kommunen borde utveckla, ett område som det finns ett tryck på, säger Nygård.
Nygård säger att det inte längre är lika enkelt att definiera vad som kännetecknar en by.
- Förut var det skola och bybutik. Om vi gick efter de kriterierna i dag fanns det inte så många byar kvar i Österbotten, därför har vi tagit in mjuka värden som byaaktivitet, säger Nygård.
Klara kriterier önskas
Från landskapsstyrelsens sida önskar man tydliga, definierade kriterier för vilka samhällen som får byabeteckning.
- Vi vill att det framgår för varje by vilka kriterier som uppfylls eller inte uppfylls, varför är just denna by med eller inte med, säger Michael Luther.
Luther säger att det finns byar av väldigt olika typer på listan, vissa med bara 19 eller 37 invånare. Därför är det svårt att förstå varför vissa är med och andra inte säger Luther.
Vad innebär det helt konkret att en by mister sin byabeteckning?
- Ja, det vet inte vi i landskapsstyrelsen heller. Det är otydligt.
Från Österbottens förbund säger man att byabeteckning inte avgör byskolans framtid eller leader-pengar. Men samtidigt är landskapsplanen ett instrument för kommunerna när man avgör vilka områden man ska satsa på.
Är det ändå inte en signal till kommunerna?
- Ja, det blir ett signalvärde till kommunerna i det här och signalvärdet är otydligt. Det gör att många blir oroliga för att deras by hamnar utanför utvecklingen, säger Luther.
Luther är styrelseordförande i Korsholm och där godkände man inte utredningen.
- Nej, vi var inte nöjda. Frågan är vad som på riktigt är en by , varför vissa är med och andra inte. Söderudden finns till exempel inte med och vissa byar som Munsmo och Rimal nämns inte alls, säger Luther.
Har du förståelse för oron i Snåre?
- Ja, det har jag. Vi har samma fråga i Österbottens förbund, vilken betydelse har det om man inte finns med. Vad är det man kan gå miste om?, säger Michael Luther.
Oklart vad som händer
Nu är utredningens framtid oviss. Frågan är om den helt gått på pumpen. Michael Luther säger att det är öppet hur utredningen kommer att synas i landskapsplanen.
Kommer då tjänstemännen att få göra om utredningen?
- Problemet är att Österbottens förbund har begränsade resurser att göra tilläggsutredningar. Så man får fråga sig vilken tyngden är hos den här utredningen, säger Michael Luther.