Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Niinistö stoppade justitieministeriets förslag till ny justitiekansler

Från 2017
Uppdaterad 28.04.2017 08:41.
tuomas pöysti
Bildtext Tuomas Pöysti
Bild: Yle/Antti Lempiäinen

Justitieministeriet har ändrat sitt förslag till ny justitiekansler, berättar tre oberoende källor för Helsingin Sanomat.

På tisdag förra veckan fick de sökande bud om att Justitieministeriet föreslår professorn i statsförfattningsrätt vid Åbo universitet, Veli-Pekka Viljanen, för tjänsten.

Nu ser det ändå ut som att det är juris doktor Tuomas Pöysti, som är understatssekreterare vid Social- och hälsovårdsministeriet, som blir ny justitiekansler.

Presidenten i kontakt med Sipilä

Enligt Helsingin Sanomat har presidenten sitt finger med i spelet. President Sauli Niinistö var missnöjd med Justitieministeriets ursprungliga förslag till ny justitiekansler, och tog upp saken med statsminister Juha Sipilä.

Sipilä drog sedan bort ärendet från föredragningslistan för statsrådets allmänna sammanträde.

Det är presidenten som utnämner den nya justitiekanslern, och han behöver inte följa Justitieministeriets och statsrådets förslag.

Presidenten skulle alltså helt enkelt ha kunnat välja en annan kandidat. Genom att skicka tillbaka ärendet till ministeriet undviker man ändå att oenigheten mellan Justitieministeriet, statsrådet och presidenten antecknas i dokumenten.

Den nuvarande justitiekanslern Jaakko Jonkka går i pension i slutet av april. Den nya justitiekanslern skulle egentligen inleda sitt jobb i början av maj, det vill säga på måndag.

Justitiekanslern är landets högsta laglighetsövervakare tillsammans med riksdagens justitieombudsman.

Nya justitieministern tar hand om JK-utnämning

Den blivande justitieministern Antti Häkkänen (Saml) tänker själv ta hand om utnämningen av en ny justitiekansler.

Häkkänen sade till Yles morgon-tv på fredagen att han ska granska frågan noggrant, och att jobbet kommer att gå till den bästa kandidaten.

Artikeln uppdaterades den 28.4 2017 kl. 8.33 med Antti Häkkänens kommentar.

Diskussion om artikeln