Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Efter storangrepp mot armébas utlyser taliban våroffensiv

Från 2017
Tungt beväpnade afghanska soldater vid en bepansrad bil i norra Afghanistan.
Bildtext De afghanska säkerhetsstyrkorna har varit i förhöjd beredskap sedan angreppet i Mazar-e Sharif. Våroffensiven förväntas föra med sig ytterligare tunga förluster för armén och polisen.
Bild: EPA/JAWAD JALALI

Talibangerillan meddelar att de inleder sin våroffensiv och hotar att slå till mot utländska och afghanska soldater i hela landet. Gerillan anses starkare än någonsin sedan invasionen år 2001 och de afghanska säkerhetsstyrkorna har haft stora svårigheter med att hålla ställningarna mot taliban-angreppen.

Talibangerillan hotar att slå till hårt mot både utländska styrkor och de afghanska säkerhetsstyrkorna i hela landet.

Gerillan säger på fredag morgon att den inleder sin våroffensiv, i ett uttalande som hotar säkerhetsstyrkorna med att de inte går säkra någonstans.

- Vårt främsta mål är att de utländska styrkorna, deras militära infrastruktur och underrättelseverksamhet, och att slå ut deras lokala legosoldater, uppger gerillan som ofta kallar de afghanska styrkorna för utlänningarnas legosoldater.

Gerillan säger att dess krigare står i beredskap att utföra både stora angrepp, terrordåd och gerillaangrepp i hela landet.

I gerillans meddelande uppmanas krigarna att utföra självmordsangrepp, att ta över byar och städer i stora offensiv och att infiltrera och angripa säkerhetsstyrkorna från insidan.

- Fienden kommer att angripas, antastas, dödas och fångas tills de överger sina sista poster.

Blodig vår att vänta

Gerillans meddelande offentliggörs bara en kort tid efter att den utförde ett av sina blodigaste angrepp mot de afghanska säkerhetsstyrkorna någonsin.

Tio talibankrigare öppnade eld vid en militärbas utanför Mazar-e Sharif i norra Afghanistan.

De slog till då soldater häll på att lämna fredagsbönen vid basens moské och dödade över hundra soldater innan angreppet slogs ner.

Officiellt dödades 135 och skadades 64 soldater, men anonyma källor inom den afghanska armén uppger att antalet offer är ännu högre.

Angreppet kan ses som en varning för vad de afghanska styrkorna har att vänta av våroffensiven.

Talibangerillan anses idag vara starkare, och den kontrollerar mer territorium än under någon annan tidpunkt sedan den störtades från makten år 2001.

Allt svårare att hålla ställningarna

Gerillan har sedan invasionen oftast använt vintermånaderna för att planera och samla krafter inför intensiva angrepp under våren och sommaren.

Afghanska säkerhetstrupper i Helmand.
Bildtext Afganska soldater i Sangin i Helmand-provinsen. Talibangerillan drev i mars ut armén ur staden efter nästan ett år av strider.
Bild: EPA/WATAN YAR

Krigarna har gömmer sig i svåråtkomliga områden under vintern för att sedan slå till med kraft under våren.

De senaste året har ändå vintern inte fört med sig samma lugn som tidigare och på många håll har talibangerillans angrepp mot arméns och polisens posteringar fortsatt intensivt hela vintern.

Samtidigt som gerillan igen har blivit starkare har problemen hopat sig för de afghanska styrkorna, som hämmas av korruption, utrustningsbrist, förluster och en växande mängd deserteringar.

I mars tvingades de afghanska styrkorna att göra vad de kallade en taktisk reträtt från staden Sangin i Helmand-provinsen i söder.

Staden har stor symbolisk vikt eftersom brittiska styrkor två gånger tvingades återta staden efter invasionen, båda gångerna med svåra förluster som resultat.

Att armén drevs ut efter ett års svåra strider har använts flitigt i talibanpropaganda inför våroffensiven.

De afghanska styrkorna befaras igen tvingas dra sig tillbaka från många mer avlägsna distrikt då våroffensiven kommer igång.

En del observatörer befarar att gerillan i år också kommer att kunna ta över och kanske till och med hålla provinshuvudstäder.

De amerikanska styrkornas befälhavare i Afghanistan general John W. Nicholson vädjade för några månader sedan om förstärkningar.

Nicholson sade att det skulle krävas upp till 8 000 utländska soldater till i landet för att förhindra talibangerillans framfart.

Diskussion om artikeln