Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Apolloenheten vid Ebbo åldringshem stänger

Från 2017
Uppdaterad 28.04.2017 08:51.
Kvinna skjuter på rullstol där det sitter en äldre person.
Bildtext Illustrerande arkivbild.
Bild: Yle/Stefan Paavola

Men de äldre ska inte bara flytta till avdelning 1 vid Näse sjukhus som det ursprungligen var tänkt.

Social- och hälsovårdsnämnden i Borgå diskuterade stängningen av Apolloenheten vid Ebbo åldringshem i tre och en halv timme på torsdagen. Till sist kom man fram till att enheten ska stängas.

Enligt ursprungsförslaget skulle de äldre från Apollo flyttas till avdelning 1 vid Näse sjukhus.

Efter sin långa diskussion kom nämnden ändå fram till att man ska beakta de äldres individuella behov.

– En del av de äldre vid Apollo är i så dåligt skick att de behöver mer sjukhusmässig vård, vilket Näse sjukhus erbjuder. Men andra piggnar till av att få röra sig tillsammans med andra, säger vice ordförande Björn Sundqvist (SFP).

Tomma platser på servicehem

På Apolloenheten finns en del äldre som är i bättre skick och som bara behöver en tillfällig plats och intervallvård, till exempel för att en närståendevårdare behöver avlastning.

Björn Sundqvist berättar att det finns tomma platser på många av Borgås servicehem. Just nu tar det alldeles för länge att fylla platserna med nya klienter.

Bildtext Arkivbild av äldreboendet i Ebbo.
Bild: Yle/ Katarina Andersson

Tanken är att en del av de äldre från Apollo ska kunna få en del av de här platserna då äldreboendet i Ebbo stängs i oktober.

De överblivna personalresurserna från Apollo ska riktas till rehabilitering inom hemvården, enligt social- och hälsovårdsnämndens beslut.

Äldrerådet: Viktigt att servicen finns kvar

Björn Sundqvist är också ordförande för äldrerådet i Borgå. Planerna på att stänga Apolloenheten och Ebbo åldringshem har stött på en del patrull bland anhöriga och vårdare. Bland annat finns en namninsamling mot stängningen.

Hur ser Sundqvist på stängningsbeslutet som ordförande för äldrerådet?

– Vi har tidigare enhälligt lämnat in en avvikande åsikt. Vi ser det som väsentligt att den typ av vård som erbjuds under Apolloenheten finns kvar också i framtiden och att den sköts så ändamålsenligt som möjligt.

man utanför en hälsostation
Bildtext Arkivbild av Björn Sunqvist.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Han konstaterar ändå att äldrerådet har blivit övertygat om att det kan vara en lösning att erbjuda tomma platser vid de övriga servicehemmen åt de äldre från Apollo efter att de hörde om hur svårt det är att fylla platserna just nu.

– Vi ska minnas att Ebbo åldringshem är utdömt av säkerhetsmyndigheterna. Apolloenheten kan inte bli kvar där, säger Sundqvist. Vi måste bara svälja det eftersom det inte är tekniskt möjligt.

Den nya social- och hälsovårdsnämnden som inte ännu är sammansatt ska få ta ställning till en plan för hur hemvården och rehabiliteringen i hemmet kan utvecklas.

– Rätten att bli närståendevårdare och att få plats på ett servicehem borde kanske luckras upp. Just nu är kraven för stränga, säger Björn Sunqvist.

I podcasten Östnyland på 20 minuter kan du höra hur en anhörig reagerar på beslutet att stänga Apolloenheten och äldreboendet i Ebbo.

Östnyland på 20 minuter: Runebergskören och orsaken bakom Kalevas avgång

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln