Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Torgscenen är fem före färdig i Vasa

Från 2017
Den nya torgscenen i Vasa står på Nedre torget.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Den nya scenen på Vasa torg färdigställs som bäst. På första maj invigs den trots att den bakre glasväggen saknas.

Det är en fast scen byggd i rostfritt stål och glas som ska stå på plats året runt. Nästa vecka lyfts glasväggen på plats på baksidan av scenen.

- Det har varit spännande och roligt att följa med den här processen och det har inte varit någon liten process. Så det är riktigt roligt nu när det börjar bli klart, säger Max Jansson, vd på Visit Vaasa.

Max Jansson, VD för Vasaregionens turism
Bildtext Max Jansson.
Bild: Yle/Malin Hulkki

Byggnadsinspektionen sker i två delar eftersom den bakre glasväggen lyfts på plats först nästa vecka men man ska inviga scenen på första maj. En första inspektion sker före första maj och en andra när allt är klart.

Budgeten höll

Scenen är 12 meter bred, 4,8 meter hög och 5 meter djup. Men djupet kan förstoras till 10 meter genom att man drar ut de trappsteg som löper längs hela framsidan.

- Vad jag vet har det inte funnits någon fast scen på Vasa torg i modern tid, säger Jansson.

Scenbygget har kostat 350 000 euro och den budgeten har hållit uppger Jansson. Det är Vasa stad som äger scenen och som finansieriat det hela medan Visit Vaasa administrerar den.

En scen för alla

Scenen ska vara till för alla och vem som helst ska kunna boka den. Fullbokad är den dock inte ännu.

- Intresset ökar hela tiden och visst kommer det bokningar. Men jag tror att medvetenheten om att den här scenen finns ökar hela tiden, säger Jansson.

Scenen får också en rullstolsramp så att funktionshindrade enkelt ska kunna ta sig upp dit. Rent fysiskt står scenen på Nedre torget med ryggen mot HS Center.

Diskussion om artikeln