Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

En sammansvetsad familjen Hedenhös

Från 2017
Uppdaterad 02.05.2017 09:55.
Programmet är inte längre tillgängligt

Danska serien Mamma, pappa, barn följer en familje som inte har tv, ingen radio, inget kylskåp, använder sällan skor och tillverkar tyget till sina kläder av ullen från sina får. Eller som de själv säger - en grottfamilj.

För åtta år sedan sålde Mikkel sitt IT-företag och flyttade tillsammans med sin fru Frida till gården Stjernbjerglykke för att kunna leva ett enkelt liv nära naturen. Han ville vara heltidsbonde och heltids pappa. Frida har en magistersexamen i fiosofi.

Idag har de fyra barn Magne 6 år, Ylva 4, Alvin 2 och Burre 6 månader. Familjen försöker vara så självförsörjande det bara är möjligt och jobbar enbart på gården. De vill leva ett så enkelt liv som möjligt.

Frida och Mikkel står lutade mot ett spann på bakgården.
Bildtext Frida och Mikkel framför den trätunna som hon fött alla sina barn i.
Bild: DR

- Det handlar om värderingar. Vi vill ha närhet och mening i vardagen, och det får vi av att jobba manuellt med händerna, säger Mikkel.

Det är en otrolig och annorlunda familj som hela tiden är tillsammans - dag som natt. En livsstil familjen valt för att kunna bestämma själv. De tillverkar de flesta kläderna av eget tyg, producerar största delen av livsmedlen själva och försöker framförallt att värna om familjelivet.

De har faktiskt gått så långt att de för det mesta går utan skor året runt.

- Vi gör det för att vi vill och vi gör det när vi vill det. Därför kan vi också ta skor på en dag om vi får lust till det. Precis som andra väljer om de vill ha en grön eller röd tröja, säger Mikkel.

Orginaltitel: Far, mor og børn, (Danmark)
4 avsnitt
30 dagar på Yle Arenan.

Produktion: DR, 2016/ Nordvision

Familken i serien Mamma, pappa, barn sitter vid sitt matbord.
Bildtext Familjen sjunger och tackar för maten.
Bild: DR