Kenneths Valborgsmjöd
Valborgsmjöd hör till Valborg, men passar lika bra under resten av året, speciellt under sommaren. Om man vill kan man lägga i skivad ingefära eller svartvinbärsblad i koket för smaksättning.
Kenneths Valborgsmjöd
Mängd: 10 personer
Ingredienser
- 4 liter (l) vatten
- 5 st citroner
- 250 gram (g) farinsocker
- 250 gram (g) strösocker
- 0.2 tesked (tsk) jäst
- russin
Instruktioner
Valborgsmjöd hör till Valborg, men passar lika bra under resten av året, speciellt under sommaren. Om man vill kan man lägga i en deciliter skivad ingefära eller en halvliter svartvinbärsblad i koket, för att få ingefärs- eller svartvinbärsmjöd.
Gör så här:
Koka upp hälften av vattnet i en stor kastrull, häll i sockret och blanda. Häll sedan i resten av vattnet.
Skala det gula skalet tunt av en citron och skiva en annan med skal på. Blanda skalet och citronskivorna i mjödet tillsammans med saften av tre citroner.
Kolla att mjödet är ljummet (ca 39 grader), ta en halv kopp mjöd, blanda i jästen och häll tillbaka i kastrullen.
Täck med lock och låt mjödet jäsa ett dygn i kastrullen.
Tvätta flaskor med kokande vatten.
Häll en tesked strösocker och några russin i varje flaska.
Plocka bort citronskivorna och skalet ur mjödet och tappa det på flaska. Slut med skruvkork.
Låt jäsa i varmt i cirka tre dagar eller kallt i en vecka.
Skruva försiktigt på korkarna med några dagars mellanrum så att trycket inte blir för stort.
Mjödet håller i några veckor och smaken blir torrare ju längre mjödet får jäsa.
Receptet kan också fördubblas.
En god mjödcocktail får man med 4 cl Ädelbrännvin (Jallu), några isbitar och mjöd.