Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Äldre i Raseborg kan få gratis halkskydd

Från 2017
Händer som håller i halkskydd
Bildtext Halkskydd kan förebygga olyckor som kräver dyr vård.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

De som är över 70 år i Raseborg får kanske gratis halkskydd i framtiden. Det här funderar staden på för att förebygga olyckor.

Per-Erik Holmberg (SDP) föreslog i en motion att Raseborgs stad utreder om det är möjligt att personer som är över 70 år skulle kunna få gratis halkskydd som de använder utomhus.

I Raseborg finns cirka 4 900 personer som fyllt 70 år. Kostnaderna för halkskydd beräknas uppgå till omkring 73 500 euro, om hälften får halkskydd blir det 36 750 euro.

De flesta halkolyckorna sker i hemmet

År 2016 noterade Raseborgs sjukhus 25 besök på grund av att patienten halkat på is. De hade brutit armar, fingrar och nyckelben. De som fallit och brutit lårbenshalsen hade gjort det inomhus. De hade snavat på mattor eller fallit från en säng.

Därför räcker det inte med enbart halkskydd vintertid, det finns andra faktorer som har en betydande roll. Olämpliga halkskydd kan vara farliga och leda till flera olyckor.

Det är inte bara att dela ut gratis halkskydd om man vill förebygga olyckor på hal is, anser äldreservicechef Kirsi Ala-Jaakkola. Halkskydden måste vara personligen utprovade och lämpliga för skorna. Dessutom är det ännu viktigare att förebygga fallolyckor inomhus.

Grundtrygghetsnämnden förslår stadsstyrelsen att de som är över 70 år får gratis halkskydd vid ett förebyggande och kartläggande hembesök.

Diskussion om artikeln