Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Noora från Lovisa ger yogatips för en mindre stressig vardag

Från 2017
Uppdaterad 02.05.2017 12:19.
Noora Lintukangas
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Läraren, redaktören, bloggaren och företagaren Noora Lintukangas från Lovisa är aktuell med en ny bok.

I Strömfors bruk driver hon en egen yogasal och det är också yoga som hennes bok handlar om.

Debutboken Viihdy omassa arjessasi – kehon ja mielen harjoituksia kaaoksen keskelle beskriver hur man på våra breddgrader kan dra nytta av gamla indiska yogalärdomar.

Vilket är ditt bästa tips för den som kanske inte tänker läsa hela boken?

- Kom ihåg att andas. Dra helt enkelt ett par andetag utan att fokusera på något annat och tänk tanken: Jag är här, jag är här, jag kan andas - trots att allting runt omkring kanske skulle vara kaotiskt, förklarar Lintukangas.

Händer håller i bok
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Bredare känslokarta

Lintukangas säger att folk ofta missuppfattar detta med yoga. Många tror att det handlar om att nå någon form av neutralitet.

- Många tror att det handlar om att nå en nivå där känslorna inte påverkas oberoende av vad som händer, men tvärtom upplever jag, efter att jag började med yoga, att min känslokarta har blivit bredare, säger Lintukangas.

Den form av yoga som Lintukangas sysslar med kallas kundalini.

- Den ger tillit till livet. Den får utövaren att lita på livet. Det som jag får ut av livet är också det jag behöver. Jag behöver inte jämt och ständigt drömma mig bort utan jag är här och nu, säger Lintukangas.

Känslor är inte farliga

Det handlar om närvaro. Det handlar om känslor som kommer och går.

- Känslor är inte farliga. Det är inte till exempel farligt att vara arg eller besviken. Inte är det heller farligt att vara trött eller stressad ibland. Det man inte däremot bör göra, är att gå så mycket in i känslan att man tror att jag själv är den känslan, förklarar Lintukangas.

Visst medger Lintukangas att det kan vara svårt att acceptera alla de olika känslor som väller över oss. Men det finns ett knep.

- Det gäller att älska känslorna. Det gäller att älska sin rädsla. Det gäller att förstå att det är okej att vara rädd. Jag får vara rädd och nervös. Det är då jag är i den stunden, här och nu. Då är jag mig själv. Det här är både viktigt och givande, säger Lintukangas.

Noora Lintukangas
Bildtext Noora Lintukangas.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Energi av stress

Ibland kan det vara svårt att hitta lugnet i livet och i sig själv. När vardagens alla stressmoment trycker på och vissa saker helt enkelt inte fungera blir också Lintukangas nervös.

- Jag känner stressen komma och den känslan ska jag ta emot. Den känslan kommer att hjälpa mig att klara av det som är just stressigt. Jag får energi att klara av det som just är problemet, beskriver Lintukangas.

Noora Lintukangas bok utkom i slutet av april. Mera om boken och om kundaliniyoga kan man läsa på författarens webbplats.

Diskussion om artikeln