Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Middag som tack för talkoarbete? Se upp för skattesmäll

Från 2017
Uppdaterad 01.05.2017 07:27.
Ett målarverktyg med rött handtag och svart färg.
Bild: CC0/Stocksnap.io/ Krzysztof Puszczyński

En gratis sopplunch är okej, men om serveringen är ”oskäligt dyr” måste man betala skatt. Skattmasens nya direktiv om vad som är godtagbart att bjuda på vid frivilligarbete väcker frågor.

Det var Pensionstagarnas centralförbund (PCF) som uppmärksammade skattemyndigheternas direktiv. Direktiven gäller huruvida man behöver betala skatt för något man får i samband med frivilligarbete.

PCF har tusentals personer som utför sammanlagt tiotusentals timmar frivilligarbete varje månad, och förbundet är mån om att de ska kunna få sin gratis kopp kaffe som tack för hjälpen.

Skattemyndigheterna ger lugnande besked, PCF kan fortfarande bjuda på kaffe. Men samtidigt finns det inga entydiga direktiv om vad som är okej och när man borde betala skatt för den traktering man bjuds på.

Inga entydiga svar

Enligt de exempel som Skattemyndigheterna ger är till exempel en sopplunch i samband med talkoarbete inte något man måste betala skatt för, medan en restaurangmiddag som tack för hjälpen är beskattningsbart.

Men inte ens det nämnda exemplet är entydigt.

- Om en toppkock tillreder en fin sopplunch, så kan jag tänka mig att det måste anses vara så pass dyrt att det inte är rimligt. En måltid på en billig hamburgerrestaurang tror jag däremot kan gå igenom skattefritt, säger skattesakkunnig Mervi Hakkarainen.

Tre hamburgare på en köksbänk.
Bildtext Du behöver inte betala skatt för en billig hamburgare, men blir den "oskäligt dyr" så är den beskattningsbar.
Bild: CC0/Stocksnap.io/Alona Kraft/Niklas Rhöse

Det knepiga är att direktiven ger så mycket utrymme för tolkning.

- Man måste se hur mycket trakteringen kostar för den som bjuder. Men jag kan inte ge något entydigt svar på vad som är sedvanligt eller rimligt, det måste avgöras från fall till fall.

Bastukvällen är skattefri

Skattemyndigheterna ger vidare direktiv om att en jullunch eller en bastukväll med mat för föreningsaktiva eller frivilligarbetare i vanliga fall är skattefri.

Men inte heller i det här fallet kan Mervi Hakkarainen garantera att direktivet håller sträck - om kvällen blir dyr.

Bildtext En bastukväll kan vara mysig, men den får inte bli "oskäligt dyr".
Bild: Arja Lento.

- Det beror väldigt mycket på hurdan karaktär bastukvällen har. Det blir säkert olika beslut i olika fall.

Styrelsemiddagen liknas vid företagets jullunch

Även ett styrelseuppdrag kan ge upphov till svåra skattefrågor.

Ett styrelseuppdrag är tekniskt sett inte ett frivilligarbete, så i skattesammanhang tolkas styrelsemedlemmar som arbetstagare.

Om styrelsemedlemmar får äta på föreningens bekostnad, så ses det som ersättning för utfört arbete och då är det beskattningsbart.

Restaurangbord med matportioner.
Bildtext Föreningsstyrelsen kan även i fortsättningen bjudas på en enstaka middag, men om den blir för påkostad kan skattemyndigheterna vilja ha sin andel.
Bild: Creatas/Yle

Hakkarainen kan ändå ge lugnande besked till de föreningar som brukar bjuda sina styrelsemedelmmar på middag en eller två gånger på år, som tack för besväret.

En enstaka middag liknas vid när ett företag bjuder på jullunch, och då behöver mottagaren inte betala skatt.

Diskussion om artikeln