Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborg fick fler överläkare - nu blir de färre igen

Från 2017
Uppdaterad 02.05.2017 10:35.
Närbild av händerna av en läkare och dennes patient. De sitter mot varandra och samtalar.
Bildtext Två överläkartjänster ska ändra benämning i Raseborg.
Bild: All Over Press

Det behövs smidigare förvaltning inom vården i Raseborg. Det hoppas staden skapa genom att ändra benämningen på två överläkartjänster.

Det finns nu en chefsläkartjänst i Raseborg, fyra tjänster som överläkare och 13,5 tjänster som hälsovårdscentralläkare.

Staden ville tidigare locka sökande till läkartjänsterna genom att ändra fyra hvc-läkartjänster till överläkartjänster. Men det blev inte så lyckat eftersom det inte var klart vem som lyder under vem.

Grundtrygghetsnämnden har därför nu ändrat på det här för att göra förvaltningen enklare.

Svårt med två likvärdiga förmän

Det brukar inte bli ett bra resultat om två likvärdiga förmän leder en enhet, konstaterar tjänstemännen, och politikerna i nämnden höll med.

Av de fyra färska överläkartjänsterna har två funnits inom äldreomsorgen och två inom den öppna hälso- och sjukvårdsmottagningen.

Nu ska det finnas en överläkare för äldreomsorgen. Den andra tjänstebenämningen ändras till avdelningsöverläkare för bäddavdelningen.

Likaså ska det finnas en överläkare för öppen hälso- och sjukvårdsmottagning. För den andra överläkartjänsten ändras benämningen till biträdande överläkare.

De egentliga överläkarna kommer att ha det övergripande ansvaret för sitt ansvarsområde - det här för att undvika motsättningar mellan två överläkare. Ansvarsområdena för överläkarna ändras inte i och med det här beslutet, konstateras i beslutet.

Artikeln uppdaterades tisdagen 2.5.2017 vid 10.30-tiden med tydligare uppgifter om vilka läkartjänster det handlar om och hur förändringen ser ut jämfört med nuläget.