Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Äntligen - fabriksområdet i Dalsbruk sålt

Från 2017
Uppdaterad 28.04.2017 16:37.
Dalsbruks hamn.
Bild: Yle/Monica Forssell

Fastighetsbolaget Dalsbruks Fabrik Ab, företaget DB Marina och Kimitoöns kommun köper upp industriområdet Valsverksholmen i Dalsbruk från konkursboet efter stålföretaget FN-steel.

Affären genomfördes på fredagen.

man och kvinna skakar hand med champagneflaska mellan dem.
Bildtext På den presskonferens som ordnades i Dalsbruk på fredag var det idel glada miner. På bilden kommundirektör Anneli Pahta och Roger Othman, vd för D-marin och en av bakgrundskrafterna bakom bolaget DB Marina.
Bild: Yle/Monica Forssell

Kimitoöns kommundirektör Anneli Pahta konstaterar att dagen varit efterlängtad.

- Affären har stor betydelse. Nu börjar arbetet med att utveckla och skapa utrymmen för företagen på Kimitoön i Dalsbruk.

Siktet är inställt på att skapa nya arbetsplatser till Dalsbruk och Kimitoön.

En försäljning av området har varit aktuell sedan konkursen sommaren 2012. Den totala köpesumman avslöjades inte på fredag men för de mark- och vattenområden som Kimitoöns kommun nu köpt betalar kommunen ca 300 000 euro.

I avtalet ingår områden som är viktiga för utvecklingen av Valverksholmen och dess infrastruktur, bland annat Tyska holmen, Valsverksholmens parkeringsområde, vattenområdet runt industriområdet, samt strandlinjer vid Stora och Lilla masugnsträsket.

Lediga byggnader intresserar

Ab Dalsbruks Fabrik Oy är ett nytt investerings- och fastighetsbolag med huvudsaklig uppgift att utveckla det tidigare valsverkets fastighetshelhet. Delägare är omkring tio privata och delvis lokala investerare. Kimitoöns kommun är minoritetsägare via sitt dotterbolag Dragsfjärds industri Ab.

Fabriksområde med hallar.
Bild: Yle/Monica Forssell

Konsulten Göran Eriksson har lett förhandlingarna med konkursboet. Han berättar att en affär flera gånger varit nära under det senaste året.

Avgörande för att man nu lyckades ro i land en helhet som alla parter är nöjda med, var att ingen försökte komma åt allting.

- Vi valde en helt ny utgångspunkt. Tidigare har man försökt sig på helheten och det var både penningmässigt, tekniskt och med tanke på riskerna en för stor munsbit, säger Eriksson.

En viktig aspekt av den affär som nu förverkligats är också att konkursboet tar ansvar för de miljöfarliga glödskalshögar som finns på Tyska holmen.

Hög av glödskal i Dalsbruk.
Bildtext Glödskalshögarna har utgjort en knepig del av helheten i Dalsbruk. Industriavfallet tas nu omhand av konkursboet.
Bild: Yle/Monica Forssell

Enligt Eriksson är det många som visat intresse av att hyra in sig i lediga byggnader på området. Tanken är att omedelbart inleda förhandlingar om uthyrningen av lokaler som frigörs via försäljningen av inventarier.

Fastighetsbolaget har också som mål att sluta ett avtal med en hamnoperatör och öppna upp hamnen för trafik.

Bildtext Nu kommer hamnen som varit stängd sedan 2012 att öppna igen och man hoppas att detta ska kunna bidra till att rädda företaget Dalwire som kämpat med lönsamheten en längre tid och nyligen inledde samarbetsförhandlingar.
Bild: YLE/Monica Forssell

Det nya bolaget DB Marina har köpt den norra delen av Valsverksholmen, inklusive bland annat det gamla stålgjuteriet, och kommer att bygga upp ett stort servicecenter för fritidsbåtar på platsen.

Bakgrundskrafterna bakom det nya företaget är Roger Othman, Sam Forsbom, Johan von Knorring och D-Marin Oy Ab.

Roger Othman är vd för D-Marin och har haft företagsverksamhet på industriområdet i trettio års tid.

- Jag tror nog det blir av att korka champagnen i dag, konstaterade en nöjd Roger Othman efter presskonferensen på fredag.

DB Marina kommer att utveckla servicen för båtfolket och deltidsboende.

- Vad det betyder i praktiken vet vi inte ännu men antagligen blir DB Marina en slags takorganisation för ett båtservicekluster, förklarar Othman.

Tanken är att mindre bolag och enskilda företagare ska komma med i klustret och via dem kan det skapas flera nya arbetsplatser i Dalsbruk.

Hela Valsverskholmen är ungefär 20 hektar stor.

FN-steels konkursbo har bara kvar ett fåtal fastigheter längre. Bland annat stålbolagets före detta kontorsbyggnad.

Diskussion om artikeln