Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Fler ska få flytta till Grankulla - men då måste kanske grönområde ryka

Från 2017
Vitsippa utanför den gula stenvillan Villa Junghans i Grankulla.
Bildtext Demonstrationen kommer att ordnas utanför Villa Junghans. Villan i sig är inte hotad.
Bild: Marianne Sundholm / Yle

Arbetet med att bygga ut Grankulla centrum fortsätter och nu är det området runt stadshuset som står i tur. Invånare oroar sig nu för hur det ska gå för grönområdet mellan stadshuset och Villa Junghans.

"Låt vitsipporna segra över betongen. Låt näktergalens sång tysta gatuborrarnas vrål."

Så lyder Grankullabon och författaren Nalle Valtialas upprop och inbjudan till demonstration i Grankulla på onsdag, i bästa vitsippetider.

Nalle Valtiala utanför Villa Junghans i Grankulla.
Bildtext Författaren Nalle Valtiala bor alldeles intill grönområdet som nu kanske byggs om till bostäder.
Bild: Marianne Sundholm / Yle

Bostadshus har funnits i planerna för grönområdet på södra sidan om stadshuset redan länge, men de har nu aktualiserats i och med att planen för Grankulla centrum presenterats.

I vinnarförslaget sträcker sig ett nytt bostadsområde från stadshustomten förbi Junghansgränden över den lilla skogsdungen bredvid Villa Junghans tomt.

- Det är ju som om man skulle bygga hus i Esplanadparken i Helsingfors, säger Nalle Valtiala och kallar gärna det aktuella grönområdet för Grankullas centralpark.

Beslut tidigast 2018

För ett år sedan presenterades vinnaren i arkitekttävlingen för centrumområdet. I den finns stadshuset inte kvar, och en stor del av grönområdet bakom det har byggts ut med hus.

I vinnarförslaget till idétävlingen om tomten kring Grankulla stadshus, Huvilat, bevaras parken men stadshuset rivs och bostadshus med affärslokaler byggs här i stället.
Bildtext I vinnarförslaget till idétävlingen om tomten kring Grankulla stadshus, Huvilat, bevaras parken men stadshuset rivs och bostadshus med affärslokaler byggs här i stället.
Bild: Anttinen Oiva arkkitehdit Oy.

Frågan är nu om stadshuset möjligen går att renovera i stället för att riva, och om staden har någon användning för stadshuset efter landskapsreformen.

I vinnarförslaget till idétävlingen om tomten kring Grankulla stadshus, Huvilat, bevaras parken men stadshuset rivs och bostadshus med affärslokaler byggs här i stället.
Bildtext Förslaget Huvilat placerar flera bostadshus på stadshusets nuvarande tomt.
Bild: Anttinen Oiva arkkitehdit Oy

Inget är ännu fastslaget och arkitekttävlingens resultat är inte ett slutligt förslag. Ett beslut fattas av fullmäktige tidigast år 2018.

- Det behöver inte bli som det vinnande förslaget utan kan till exempel bli en kombination av de topplacerade förslagen i tävlingen, säger stadsdirektör Christoffer Masar.

Uppgiften i arkitekttävlingen var att planera bostadsyta för 25 000–30 000 m2 våningsyta på området.

Grankulla behöver fler skattebetalare

Masar förklarar att Grankulla behöver bygga mera, dels för att nå upp till de nationella bostadsmål som ställts för regionen men också för att Grankulla behöver fler invånare och möjligen fler affärslokaler - alltså fler skattebetalare.

Men han förstår att invånare är oroliga för att grönområden ska försvinna.

- Många har varit oroliga främst för parkområdet framför stadshuset, säger Masar.

Det kommer att ordnas flera invånarkvällar, folk ska nog få föra fram sin åsikt.

― Stadsdirektör Christoffer Masar

Någon slutlig plan för området finns inte ännu, men innan nyvalda fullmäktige tar över i juni ska de gamla organen träffas i mitten av maj och diskutera utkastet till den blivande planen.

- Det kommer också att ordnas flera invånarkvällar, folk ska nog få föra fram sin åsikt, försäkrar Masar.

De första invånarkvällarna om stadshuskvarteren ordnas i höst.

grankulla stadshus

Grankulla redo att riva sitt stadshus

Idétävling placerar bostadshus på tomten i stället.

Diskussion om artikeln