Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Påven i Kairo - vill förbättra dialogen med den muslimska världen

Från 2017
Uppdaterad 29.04.2017 17:46.
Påve Franciskus och hans följe välkomnades på flygplatsen i Kairo på fredag eftermiddag. 28.4.2017
Bildtext Påve Franciskus och hans följe välkomnades på flygplatsen i Kairo på fredag eftermiddag.
Bild: EPA/SOLIMAN OTEIFI

Påve Franciskus befinner sig på besök i Egypten, tre veckor efter blodiga bombdåd mot landets kristna kopter. Han sägs vilja främja försoning med den muslimska världen mot den terror som utförs i Guds namn.

Säkerhetspådraget kring påvens besök i Kairo är enormt. Beväpnad polis och bepansrade fordon står stationerade överallt där påven kommer att passera. Ändå har han själv tackat nej till skottsäker bil under en stor del av besöket, med motiveringen att han vill kunna möta människor.

Inför sin resa till Egypten bad påven om förbön på sitt Twitterkonto.

"Be för min resa i morgon då jag reser som en pilgrim för fred till Egypten", skrev Påve Franciskus på torsdagen.

För tre veckor sedan, på palmsöndagen, utsattes två koptiska kyrkor i Egypten för självmordsattentat där 45 människor miste livet. Terrororganisationen Islamiska staten (IS) tog på sig dåden.

IS tog också på sig attentatet mot den koptiska Peter-Paulskyrkan i Kairo i december där 28 människor dödades.

Under påvens besök i Kairo på fredagen och lördagen har egyptiska myndigheter lovat skärpt säkerhet kring alla kristna kyrkor i Egypten.

Påven besöker Al-Azhar innan han besöker kopterna

Påve Franciskus besök i Kairo inleds med en visit hos president Abdel Fattah al-Sisi i presidentpalatset.

Betecknande för påvens besök är ändå att det är den sunnimuslimske storimamen och andlige ledaren Ahmed al-Tayeb som står i tur genast efter presidenten.

Påvens resa till Egypten var planerad redan före påskens terrordåd mot de koptiska kyrkorna. Ett mål för resan är förstås att visa stöd för den största kristna minoriteten i Mellanöstern - de ortodoxa kopterna i Egypten.

Men precis som det framgår exempelvis av Vatikanradions webbplats så är det den interreligiösa dialogen som är den viktigaste målsättningen för besöket.

Storimam Ahmed al-Tayeb vid öppningen av fredskonferensen på Al-Azhar på torsdagen 27.4.2017
Bildtext Storimam Ahmed al-Tayeb vid öppningen av fredskonferensen på Al-Azhar på torsdagen 27.4.2017.
Bild: EPA/KHALED ELFIQI

Efter mötet med storimamen Ahmed al-Tayeb ska påven delta i en fredskonferens som ordnas på Al-Azharuniversitetet i Kairo, sunniislams främsta lärosäte.

Först på torsdag kväll ska Påve Franciskus koncentrera sig på kopterna. Då ska påven tillsammans med den koptiske patriarken Tawadros bland annat besöka Peter-Paulskyrkan som utsattes för terrordådet i december i fjol.

En del egyptiska kopter har uttryckt kritik mot påvens program eftersom de länge utsatts för diskriminering i Egypten och eftersom de anser att varken regeringen eller Al-Azhar har gjort tillräckligt för att skydda dem från militant islamism.

Det här är andra gången i historien som en påve besöker Egypten. Påve Johannes Paulus besökte landet år 2000.

Diskussion om artikeln