Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

100 år av scat och swing – jazzens drottning fascinerar fortfarande

Från 2017
Ella Fitzgerald sjunger i en mikrofon
Bildtext Ella Fitzgerald på London Palladium på 1960-talet.
Bild: Keystone/Getty Images

Hundra år efter sin födelse och mer än tjugo år efter sin död är Ella Fitzgerald fortfarande en av portalgestalterna i jazzens historia. Musikälskare och jazzvokalister i flera generationer har engagerats och inspirerats av hennes musik.

Den 25 april har det gått hundra år sedan Ella Fitzgerald föddes. Världen ser annorlunda ut i dag, men det finns saker som består. En av dem är Ella Fitzgeralds musik.

Ella växte upp i fattiga men förhållandevis trygga förhållanden i Yonkers, New York, där hon bodde med sin mamma. I skolan var hon en duktig elev som oftast hade toppbetyg.

Hamnade på glid

Moderns död i en trafikolycka då Ella var femton år förändrade bilden. Den forna toppeleven började skolka från skolan och tillbringade det mesta av sin tid på gatorna i New York.

Det kunde ha slutat illa, men Ella räddades av sitt intresse för sång och dans. Sjutton år gammal vann hon en talangtävling på den berömda Apolloteatern i Harlem. Då ägde hon inte ens scenkläder utan uppträdde i avlagda herrlumpor.

Ella Fitzgerald med Chick Webbs orkester på Savoy Ballroom i New York 1938
Bildtext Ella Fitzgerald med Chick Webbs orkester på Savoy Ballroom i New York 1938.
Bild: Publicitetsfoto från 1938

Framgång med Chick Webb

Ett knappt år senare var hon sångsolist i populära Chick Webbs orkester och uppträdde på Savoy Ballroom i New York. Nästan över en natt hade Ella Fitzgerald förlyttat sig från rännstenen i Harlem till New Yorks lyxigaste nattklubbar.

För det kunde hon tacka sin enastående, medfödda talang och sin målmedvetna professionalism. De skulle efter hand göra henne till en av jazzens främsta vokalister genom tiderna.

Skivor i sex decennier

Sina tidigaste skivinspelningar gjorde Ella Fitzgerald redan på 1930-talet med Chick Webbs orkester. Hennes första stora hit var sången A-tisket, a-tasket som 1938 blev en miljonsäljare och klättrade upp till första plats på den amerikanska topplistan.

Med åren blev skivorna många. Under sin mer än femtio år långa karriär spelade Ella Fitzgerald in över tvåhundra album som såldes i mer än fyrtio miljoner exemplar.

Ella Fitzgerald Sings the Gershwin Songbook. Skivomslag från 1959.
Bildtext Skivomslag från 1959.
Bild: Verve Records

Sångböckerna säljer

Den konstnärliga höjdpunkten på Ellas karriär inföll på 50- och 60-talet, då hon var knuten till skivbolaget Verve. Mest berömd är hennes serie av Songbooks, album där hon tolkar verk av de stora amerikanska populärmusikaliska kompositörerna: Cole Porter, Richard Rogers, George Gershwin, Duke Ellington och många fler.

Songbook-skivorna blev både konstnärliga och ekonomiska framgångar, och med dem befäste Ella Fitzgerald sin ställning som USAs ledande kvinnliga jazzvokalist.

Ofelbar sångteknik

Ellas unika röst har gjort henne till en förebild för jazzsångare i flera generationer. En klockren klang förenad med suverän sångteknik gjorde att omtagningar sällan behövdes vid hennes skivinspelningar.

Också de talrika liveskivor som gavs ut under Ella Fitzgeralds karriär vittnar om en sångröst som höll i alla väder.

Särskilt berömd är Ella för sitt ofelbara rytmsinne och sin tydliga diktion. Man kan höra vartenda ord hon sjunger, vilket ger djup också åt tolkningarna. Ändå bevarade Ella alltid ett mått av lekfullhet i sina framföranden, och hon briljerade aldrig med sin teknik för teknikens egen skull.

Ella Fitzgerald på konsertestraden i Schweiz 1984.
Bildtext Ella på konsertestraden i Schweiz 1984.
Bild: EPA / Peter Schlegel

Mästare på scatsång

Ellas scatsång är ett kapitel för sig. Hon uppfann inte scattekniken, den användes redan i jazzens barndom av Louis Armstrong och andra. Men Ella utvecklade stilen till fulländning, och med tiden blev den ett av hennes särmärken.

Scatsången är en sång utan ord, där vokalisten improviserar fritt över harmonierna på samma sätt som en instrumentalsolist skulle göra. Den här tekniken lärde sig Ella under bebop-eran på 1940-talet, då hon hade möjlighet att samarbeta med flera av genrens stora solister som Dizzy Gillespie och Charlie Parker.

Ella Fitzgerald använde sin röst som ett musikinstrument, och förmodligen är det en av de främsta orsakerna till att hon ännu i dag är en förebild för jazzvokalister i hela världen.

Hör mer om Ella Fitzgeralds liv och musik i Fokus på Ella Fitzgerald i Yle Vega och på Arenan.