Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hjärtinfarkter: Nytt test kan rädda liv

Från 2017
Uppdaterad 28.05.2017 15:10.
Läkare håller i ett rött plasthjärta
Bildtext Testet mäter substanser som är aktiva i blodet. Om nivåerna är höga har man större risk för hjärtinfarkt.
Bild: Csaba Deli

En hjärtinfarkt kan komma plötsligt utan förvarningar. Det finns nu ett nytt test utarbetat av finska forskare som kan förutspå risken för hjärtinfarkt.

Med testet kan man sänka risken genom att i god tid göra ändringar i livsvanor och medicinering.

15 000 finländare dör årligen i hjärtinfarkt. Risken finns även om man inte haft några tidigare symptom, själva infarkten kan vara det första symptomet.

Blodkärl proppas igen

En hjärtinfarkt beror på att blodkärlen som går till hjärtat blir igenproppade och inte kan leda tillräckligt med syre till hjärtat. Nu har man i Finland tagit i bruk ett test som kan förutspå risken för hjärtinfarkt.

Kardiolog Joachim Stjernvall förklarar hur det så kallade CERT-testet fungerar.

- Testet mäter substanser som är aktiva i blodet. Om nivåerna är höga har man större risk för hjärtinfarkt.

Coronary Event Risk Test (CERT) mäter risken för hjärtinfarkt betydligt noggrannare än andra laboratorietest och mäter även hur allvarlig infarkten är.

Nu finns mer pålitliga test

Genom att i god tid göra ändringar i medicineringen samt optimera uppföljningen kan man minska risken för hjärtinfarkt. Tidigare har man utforskat risken för hjärtinfarkt genom kolesterolmätning men det nya testet är mer exakt. Testet mäter också hur allvarligt infarkten är.

- Det är kontrollerat med flera tusen patienter som följs upp i många år. Testet grundar sig på fakta, det är så säkert som någonting kan vara.

Cirka 660 000 finländare är i riskzonen. Det kan vara genetiskt men förutom det finns riskfaktorer som rökning, blodtrycksjukdomar, diabetes, högt kolesterol och ålder.

- Ålder har betydelse framför allt om föräldrarna i yngre år har haft något i hjärtat som har berott på förändringar i blodådrorna. Då har man också större risk att själv i yngre ålder få hjärtinfarkt.

Iiris Mattsson

Diskussion om artikeln