Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kändisarnas mikrofoner tillverkas i Karperö

Från 2017
Uppdaterad 22.05.2017 16:44.
Martin Kantola vid sitt mixerbord i studion i Karperö.
Bildtext Martin Kantola.
Bild: Yle/Antti Haavisto.

Emellanåt har uppförsbacken varit brant. Men hårt arbete har belönat Martin Kantola. I dag används hans mikrofoner av kändisar världen över.

Jantelagen är något Martin Kantola har försökt lägga åt sidan.

- Man ska inte vara så hemskt österbottniskt ödmjuk att man inte visar tacksamhet för den gåva man har fått.

Och Kantolas gåva talar för sig själv. Under sin karriär har han tillverkat mikrofoner för bland annat isländska sångerskan Björk och Metallicas James Hetfield.

Nyligen fick Kantola tillverka mikrofoner till inspelningen av filmmusiken till Okänd soldat.

- Kompositören Lasse Enersen tog kontakt med mig och frågade om jag hade några lämpliga mikrofoner för ändamålet. Jag sade nej, det har jag inte. Men bara några månader tidigare hade jag börjat jobba på något nytt och jag erbjöd mig att försöka åstadkomma något som skulle duga för inspelning av en stor orkester.

Och försöka duger. Kantola tillverkade tre mikrofoner som användes vid inspelningen.

- Det var en fruktansvärd tidspress och jag jobbade ganska hårt över påsken kan jag säga. Men det var en fantastisk upplevelse och ett underbart gäng att jobba med.

Martin Kantola i sin studio i Karperö.
Bildtext Martin Kantola med mikrofonen NU-100.
Bild: Yle/Antti Haavisto.

"Jobba för drömmarna"

När Kantola tog studenten visste han inte riktigt vad han ville göra. Han fick heller inte någon hjälp av yrkesvalstestet eftersom ingen speciellt begåvning stack ut.

- Men så började jag intressera mig för inspelningsteknik. Det flätade samman mitt intresse för musik, teknik och att ha att göra med människor. Alla de här bitarna kommer tillsammans i den här studion.

Kantola började tillverka egna mikrofoner och högtalare utan någon teknisk utbildning och tackar sin envishet för han orkat fortsätta, även när det har varit tufft.

- Man behöver ha en vision och en dröm om vad man vill förverkliga. För att hitta fram till målet krävs envishet. Men också en gåva. Och varifrån den kommer har jag ingen aning om.

När Kantola får frågan "hur vet du hur du ska göra det där", så har han inget svar.

- Då måste jag bara säga att jag inte vet. Det finns ingen logisk förklaring. Men jag är tacksam.

Martin Kantola i sin studio i Karperö.
Bildtext Martin Kantola.
Bild: Yle/Antti Haavisto.

Inga genvägar

Kantola vill inte gärna kalla sig själv framgångsrik och inser att framgång kan innebära väldigt många olika saker.

- Jag tycker att jag är väldigt framgångsrik när jag har en lycklig familj och ett arbete jag älskar. Det är lika roligt att gå till jobbet som att komma hem.

- Den ekonomiska framgången har jag kämpat mycket med. Och det talar jag gärna om. Speciellt för att uppmuntra de som går igenom sina egna svårigheter.

Även de mest framgångsrika har fått jobba hårt.

- De som har jobbat med de allra största stjärnorna i USA har också jobbat hårt och haft det lika tungt som jag. Då förstår man att det aldrig finns någon lätt väg för att bryta ny mark. Du kommer ingenstans, trots talang, om du inte är villig att jobba hårt.

Toner från Abbas mixerbord

I Kantolas studio sitter ett mixerbord byggt 1976 i Nashville, USA. Några av musikvärldens största stjärnor använde sig av bordet en gång i tiden.

- Det tjänade gruppen Abba en lång tid i deras studio i Stockholm. Själv hittade jag det i Leeds i England. Jag plockade upp bordet på en episk resa med en paketbil tillsammans med kompisarna.

- Och nu tjänar det mig. Och de sa att lyssnar man riktigt noga så kan man höra Abba-låtar inifrån mixerbordet, säger Kantola och skrattar.

Martin Kantola bjuder in oss till sin studio i Karperö

27:50

Diskussion om artikeln