Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i dag: Femte gången gillt för lejonen? Samspelt Ryssland bjuder på tufft motstånd

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
Programmet är inte längre tillgängligt
EHT-turnering i ishockey: RUS - FIN (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Minns ni komedifilmen Måndag hela veckan (Groundhog Day) från tidigt 1990-tal? Kan inte undvika att dra vissa paralleller med Lauri Marjamäkis tid som lejonlots. Frågan lyder: Vaknar lejonen upp till en ny dag i dag?

I filmen lyckades huvudpersonen, den självcentrerade tv-meteorologen Phil Connors komma vidare i livet då han lärt sig respekt och ödmjukhet.

Vem vet kanske det skulle fungera också för Marjamäkis mannar.

Vad och var?

Ryssland-Finland, A-landskamp i ishockey, andra omgången i den tjeckiska EHT-turneringen. Matchen sänds direkt i TV2 och på Yle Arenan med start klockan 13.45.

Turneringen spelas i Ceské Budejovice som ligger Böhmen i södra Tjeckien. En pittoresk universitetsstad, känd också för sina ölbryggerier.

Tidigare möten

Ryssland och Finland har mötts fyra gånger under den här säsongen och lejonen har åkt på en käftsmäll varje gång. Rysk seger i World Cup (3–0), i EHT-turneringen i Helsingfors (5–1), i Moskva (4–1) och i Sweden Hockey Games i februari (2–1).

Rysslands utgångsläge

Ryssland leder Euro Hockey Tour efter tre spelade turneringar och har förlorat endast två matcher.

Vår östra granne är det mest samspelta laget i turneringen. Det är laget som seglar genom mittzon oftast med en enda passning. Laget som lyckas skapa press i offensiv zon och laget som har KHL:s bästa poängplockare i grundserien Sergei Mozjakin.

Att Mozjakin (Metallurg Magnitogorsk) och kedjekompisen Vladimir Tkachev (AK Bars Kazan) har funnit varann gör Ryssland riktigt målfarligt.

Ryssland har också den femte bästa poängplockaren i NHL:s grundserie: Tampa Bay-forwarden Nikita Kutcherov. 85 poäng på 74 matcher. Lägg nummer 86 på minnet.

Finlands utgångsläge

Finland har endast vunnit en match per turnering och dessvärre ser resultatkurvan inte ut att peka uppåt den här gången heller.

Marjamäki har experimenterat friskt under de tre tidigare turneringarna och bra så, men det här laget borde vara så nära VM-nivå som möjligt.

Om den här turneringen, VM-genrepet, inte går vägen är det knappast någon katastrof. Marjamäkis eldprov är i VM som börjar den femte maj. Misslyckas han då – tack o go'natt.

Joonas Korpisalo
Bildtext Joonas Korpisalo gör landslagsdebut.
Bild: Roy K. Miller/Icon Sportswire

Materialet är det inte något fel på. Med spelare som Valtteri Filppula (Philadelphia Flyers), Sebastian Aho (Carolina Hurricanes), Jesse Puljujärvi (Edmonton Oilers) borde det finnas krut i målskyttet.

Backbesättningen saknar inte heller styrka eller erfarenhet med namn som Julius Honka (Dallas Stars), Topi Jaakola (Jokerit) och evighetslejonet lagkaptenen Lasse Kukkonen (Kärpät).

Målvakten Joonas Korpisalo (Columbus Blue Jackets) – son till tidigare Ässätforwarden och numera sportchefen Jari Korpisalo – är lite av ett oskrivet blad. 23-åringen gör sin A-landslagsdebut, något som har fått folk i hockeykretsarna att höja på ögonbrynen.

Samtidigt gäller det att komma ihåg att han i NHL har visat att han har kapacitet att höja sin nivå när han får chansen.

Lejonens kedjor

Målvakt: 70 Joonas Korpisalo
Reserv: 32 Joni Ortio

Första kedjan:
20 Sebastian Aho - 51 Valtteri Filppula (A) - 39 Jesse Puljujärvi
55 Atte Ohtamaa - 60 Julius Honka

Andra kedjan:
22 Sakari Manninen - 15 Miro Aaltonen - 96 Mikko Rantanen
6 Topi Jaakola (A) - 47 Ville Lajunen

Tredje kedjan:
37 Mika Pyörälä - 23 Joonas Kemppainen - 50 Juhamatti Aaltonen
7 Veli-Matti Vittasmäki - 38 Juuso Hietanen

Fjärde kedjan:
62 Oskar Osala - 40 Tomi Sallinen - 27 Markus Hännikäinen
36 Joonas Järvinen - 5 Lasse Kukkonen (C)

Trettonde forward: 34 Olli Palola

Referentens tips

Hur gärna jag än vill se lejonen knipa segern, så tror jag ändå att Ryssland drar det längre strået. Säger 3–1 till Ryssland – och hoppas jag har helt fel.