Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Orpo: Vi gjorde vad vi kunde åt förvaltarregistret

Från 2017
Petteri Orpo intervjuades i Yle-programmet Morgonettan den 29 april 2017.
Bildtext Petteri Orpo intervjuades i Yle-programmet Morgonettan den 29 april 2017.

Finansministern och Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo säger att det inte införs förvaltarregister i Finland. Däremot kan regeringen inte hindra att finländare använder sig av sådana i andra europeiska länder.

Orpo uttalade sig i Yles program Morgonettan på lördagen.

Enligt finansministern har man gjort omfattande ändringar i det ursprungliga förslaget till förvaltarregister som drogs tilbaka efter massiv kritik.

Enligt många experter skulle det ha lett till ökade möjligheter att hemlighålla ägande. Det skulle i sin tur kunna innebära ökade risker för skattesmitning och ekonomisk brottslighet.

"Nytt förslag det bästa möjliga"

Det hårt kritiserade förslaget drogs alltså ändå tillbaka och ersattes av det som riksdagens ekonomiutskott godkände på torsdagen.

- De punkter som väckte mest frågor i urspungsförslaget har nu strukits. Det införs inget förvaltarregister i Finland, sade Petteri Orpo.

Enligt honom var man ändå tvungen att följa EU:s krav och tillåta ägande via förvaltarregister i viss mån.

- Vi kan inte förbjuda finländskt ägande genom förvaltarregister utomlands.

Andra länder inom unionen tillämpar det här systemet och finansministern konstaterade att Finland inte kan påverka det.

Informationsutbyte och skattepåföljder

Nu försöker man ändå komma åt risken att finländare smiter undan skatter genom omfattande utbyte av information med myndigheter i andra länder.

- Och som sista utväg lägger vi på en kännbar källskatt i de fall där det inte går att reda ut vem som egentligen ligger bakom ägandet, sade Orpo.

Diskussion om artikeln