Hoppa till huvudinnehåll

Sport

EIF:s tonåriga rivjärn siktar på genombrott: ”Kommer ha fin framtid inom fotbollen”

Från 2017
Uppdaterad 29.04.2017 12:32.
En fotbollsspelare som ser en fotboll komma flygande.
Bildtext Theo Lundström har visat sig på styva linan under försäsongen.
Bild: Patric Westerlund

Theo Lundström hör till Ekenäs IF:s mest lovande fotbollsspelare för tillfället. I sommar hoppas han slå igenom på herrnivå – men det kräver snabbare fötter och huvud.

Förra säsongen fick Theo Lundström hoppa in och göra debut i en match i division 1. Under vintern har han tagit nya kliv framåt.

Lundström, som blev myndig i mars, medverkade till exempel i samtliga matcher i finska cupen, varav tre från start.

– Det har gått helt okej, men man vill ju alltid bli bättre och det finns fortfarande många saker att bättra på, säger Lundström när Yle Sporten besöker EIF inför seriestarten.

– Jag vill bli bättre på att göra mål, men tanken är också att bli snabbare så man hinner med och skapar fler lägen i matcherna.

Hur inverkar det högre tempot bland herrarna?

– Man får tänka lite mer hur man springer. När man var junior kunde man springa typ hur mycket man ville och vart som helst, men här är det nog så att man ska tänka efter ordentligt.

EIF:s Theo Lundström i en träningsmatch mot Klubi04 12.3.2016.
Bildtext Theo Lundström hoppas på spelminuter i sommar.
Bild: Yle/ Patric Westerlund

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?

Jag sa i en intervju tidigare att jag är ett rivjärn, ler Lundström. Jag skulle vilja tro att jag är en som jobbar hårt, löper mycket och försöker hjälpa mina medspelare så mycket jag kan.

– Och förhoppningsvis bidra med nåt mål eller assist också.

Får inte börja sväva

Theo Lundström säger att han inte känner någon extra press att prestera framför en krävande Ekenäspublik. Men förväntningarna är höga – även bland lagkamraterna.

– Han är en kille som vill mycket. Han vill framåt och jag tror han säkert tränar mest av alla här, berättar lagkaptenen Johan Estlander.

– Bara han håller huvudet kallt och inte börjar sväva för mycket, så kommer han att ha en fin framtid inom fotbollen.

Att fotbollsmänniskor i Ekenäs väntar sig stordåd av sin stortalang berör inte 18-åringen själv särskilt mycket.

– Aj väntar sig stordåd... Inte vet jag nu om man kan säga stordåd. Jag försöker väl spela så bra som jag kan och så får vi se hur långt det räcker.

Flera intressanta namn

EIF har flera tonåriga spelare i sina led och förutom Lundström lär åtminstone William Lindqvist, Mohamed Doumbia och Paul Edgar Akaouokou få rikligt med ansvar.

– Paul var ju nyligen i franska ligan och provade, så om han hålls frisk och får lite hjälp kommer han att göra en bra säsong. Det är jag säker på, säger Estlander.

Johan Estlander sparkar bollen från straffpunkten.
Bildtext Johan Estlander tror starkt på Ville Sevón (bakom).
Bild: Yle/ Patric Westerlund

Lagkaptenen tror även Ville Sevón, 23, kommer att göra mycket väl ifrån sig på det grönprydda mittfältet. Fysik- och målvaktstränaren Oscar Forsström tror starkt på nykomlingarna.

– Mohamed Doumbia är en intressant spelare med bra spetskompetenser. Han kan förstås lite blanda och ge ibland, men intressant blir det i alla fall.

– Av nykomlingarna har vi också en intressant anfallare i Felix de Bona – för att inte tala om Etchu Tabe (tidigare mittback, red. anm.) som spelat anfallare nu. Det är en gammal spelare som är med och utmanar om en lite ny roll.

EIF gästar TPS i division 1-premiären på lördag kväll.

Diskussion om artikeln