Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-ledarna möts om Brexit - centralt att vara sams

Från 2017
Uppdaterad 29.04.2017 13:30.
Donald Tusk talar till medier strax före EU-toppmötet i Bryssel på lördagen 29.4.2017.
Bildtext Donald Tusk talar till medier strax före EU-toppmötet i Bryssel på lördagen 29.4.2017.
Bild: AFP / Lehtikuva

Storbritannien är inte inbjudet då EU-ländernas stats- och regeringschefer samlas i Bryssel på lördagen för att diskutera riktlinjerna för brexit.

De 27 stats- och regeringschefer som samlas i Europabyggnaden på lördagen väntas slå fast att förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU ska ske i två faser.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk intygade strax innan mötet inleddes att EU vill ha en "nära och stark" relation till Storbritannien också i framtiden.

- Men innan vi diskuterar framtiden så måste vi reda ut vårt förflutna. Vi ska hantera det rättvist, sade Tusk.

Skilsmässa först

Första fasen i förhandlingarna ska handla om villkoren för det brittiska utträdet. Centrala frågor där är EU-medborgarnas rättigheter i Storbritannien, britternas bidrag till EU-budgeten och gränskontrollen mellan Irland och Nordirland.

Rådsordförande Tusk sade på lördag morgon att EU villinleda förhandlingarna om brexit med frågan om vilka rättigheter EU-medborgare i Storbritannien och britter i EU-länder ska ha i framtiden.

Handelsrelationer en senare fråga

Enligt preliminära riktlinjer från EU-kommissionen så kan den andra fasen starta först när "tillräckliga framsteg" har gjorts i den första fasen.

På mötet ska EU-ledarna ta ställning till vad som kan tänkas vara "tillräckliga framsteg".

Fas två handlar sedan om framtida relationer, bland annat handelsförhållandena mellan EU och Storbritannien.

Storbritannien skulle helst vilja förhandla om handelsrelationerna parallellt med villkoren om utträdet.

Enighet, enighet

- Vi måste förbli eniga som EU27. Det är bara då vi kan slutföra förhandlingarna. Det betyder att vår enighet också ligger i Storbritanniens intresse, sade Donald Tusk.

Åtminstone innan de verkliga utträdesförhandlingarna har börjat så verkar EU-ländernas ledare rätt eniga. Också EU-parlamentet och EU-kommissionen har hittills agerat enstämmigt.

- Det här är unikt och jag hoppas att det fortsätter så, konstaterade Tusk.

Utträdesförhandlingarna väntas börja på allvar efter det brittiska nyvalet den 8 juni. Förhandlingar om handelsavtal väntas först sent i höst eller i slutet av året.

Källor: Reuters, AFP, Yle,

Diskussion om artikeln