Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lipponen: Försök med valfri svenska björntjänst för de unga

Från 2017
Uppdaterad 03.05.2017 10:23.
Paavo Lipponen
Bild: EPA/Toms Kalnins

Före detta statsministern, socialdemokraten Paavo Lipponen kritiserar det kommande försöket med valfri svenska i skolan. I en insändare i Helsingin Sanomat skriver han att försöket kan leda till ökad ojämlikhet bland de unga.

I sin insändare befarar Lipponen att den sociala bakgrunden ofrånkomligen påverkar elevens val och att det här innebär en allvarlig risk för att alla inte får samma chanser i livet.

Enligt Paavo Lipponen år svenskkunskaper till fördel när man söker jobb i såväl Finland som i övriga Norden. Det handlar om tiotusentals jobb, skriver Lipponen.

Han påminner också om möjligheterna att studera i Sverige eller andra nordiska länder. De utesluts om man lockar eleverna att låta bli att utnyttja "den unika möjligheten att lära sig svenska" anser han.

Dyrt för kommunerna

Före detta statsministern skriver vidare att det också handlar om regional rättvisa.

De unga som växer upp på orter där svenskan blir frivillig kommer inte att ha jämlika möjligheter att flytta efter studier och jobb, tror Lipponen.

Dessutom påpekar han att kommunerna bör bereda sig på nya utgifter, i och med de ändå är tvungna att erbjuda alla elever svenskundervisning också i fortsättningen.

I egenskap av ordförande för delegationen för nätverket Svenska nu skriver Lipponen också att tvåspråkigheten är en del av den nationella identiteten och att man inte bör fördunkla den med lösningar som bygger på bitterhet.

Diskussion om artikeln