Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Doldis satte fyra puckar bakom Henrik Lundqvist: ”Vild och konstig match”

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
Jean-Gabriel Pageau gör mål mot Henrik Lundqvist, våren 2017.
Bildtext Jean-Gabriel Pageau överlistade Henrik Lundqvist fyra gånger.
Bild: All Over Press

Jag var inte tillräckligt bra, säger den svenska stjärnmålvakten Henrik Lundqvist efter en elvamålsbatalj mellan Ottawa Senators och New York Rangers i NHL-slutspelet. Se målen längst ner i artikeln.

Jean-Gabriel Pageau spelade sitt livs match i natt. Den 24-årige kanadensaren, som gjorde tolv mål på 82 matcher i grundserien, stod för en bländande prestation då Ottawa besegrade NY Rangers med 6–5.

Pageau gjorde matchens tre sista mål. Rangers ledde med 5–3 med kvarten kvar, men under de avslutande dryga tre minuterna av ordinarie speltid styrde Pageau in två skott och förde kampen till förlängning.

Jean-Gabriel Pageau firar mål, våren 2017.
Bildtext Planens kortaste man var även den bästa.
Bild: All Over Press

Den första förlängningsperioden var mållös men ett par minuter in i den andra överlistade Pageau gästernas svenska målvakt Henrik Lundqvist en fjärde gång.

– Fyra mål, det är helt sjukt! Och inte bara fyra mål, utan först en kvittering och sedan ett förlängningsavgörande, berömmer Ottawatränaren Guy Boucher matchhjälten på NHL:s webbplats.

Lundqvist: Kommer att svida

Pageau blev den andra spelaren i NHL-historien att göra fyra mål i en playoffmatch, varav ett segermålet i förlängning. Den första var Joffrey Lupul våren 2006.

Rangers måste nu rycka upp sig rejält för att ta igen Ottawas 2–0-ledning i matchserien. Henrik Lundqvist räddade 28 skott i förlusten.

– Jag var inte tillräckligt bra och gjorde inte de extra räddningar jag måste göra i de mest avgörande lägena, säger en väldigt besviken Lundqvist enligt Sportbladet.

– Det kommer svida i kväll och det kommer svida i morgon, men sedan är det bara att glömma och börja ladda för nästa match.

Mark Stone skjuter mot Henrik Lundqvist, våren 2017.
Bildtext Lundqvist fick svettas ordentligt när Ottawa stormade fram.
Bild: Rex Features Ltd 2012 / All Over Press

Värt att notera är att inget av de elva målen gjordes i powerplay – däremot nätade Rangers två gånger i numerärt underläge. Senators halvskadade stjärnback Erik Karlsson noterades "bara" för poängen 0+1.

– Vad som behövs när spelet inte riktigt fungerar som man planerat är att någon gör något riktigt spektakulärt. Och det får man ju säga att Pageau gjorde. Han tog verkligen över showen, säger Karlsson till Sportbladet.

– Det var en av de vildaste och konstiga matcher jag varit med om. Ingetdera laget spelade som de skulle, vi gav varandra åtskilliga chanser att komma in i matchen på nytt. Men det är jäkligt skönt att kunna vinna även sådana fajter.

Washington ligger illa till

Liksom Ottawa har även Pittsburgh Penguins en fot vidare. Den regerande mästaren besegrade grundserieettan Washington Capitals på bortais med 6–2 och tog en 2–0-ledning i matchserien.

Phil Kessel, våren 2017.
Bildtext Phil Kessel tvåmålsskytt i Washington.
Bild: Rex Features Ltd 2012 / All Over Press

Phil Kessel gjorde två mål för bortalaget – det ena efter en bländande framspelning av Sidney Crosby, som tack vare sammanlagt två assist skrev ett stycke klubbhistoria.

Crosby steg upp förbi Jaromir Jagr som Pittsburghs näst effektivaste playoffspelare med 148 poäng (53+95) på 131 matcher. Etta på listan är legendariska Mario Lemieux med 172 poäng (76+96) på 107 matcher.

Resultat:

Ottawa – New York Rangers 6–5 efter förlängning
Matchserien: 2–0

Se avgörandet här:

Sportklipp (på finska): Pageau hade lekstuga med Lundqvists Rangers - Spela upp på Arenan

Washington – Pittsburgh 2–6
PIT: Olli Määttä 0+1, +2, speltid 17.54
Matchserien: 0–2

Se avgörandet här:

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln