Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Högerextrema parlamentariker inför rätta i Slovakien

Från 2017
Uppdaterad 30.04.2017 14:37.
Anhängare till Vårt Slovakien demonsterade mot invandring i Bratislava i september 2015.
Bildtext Anhängare till Vårt Slovakien demonsterade mot invandring i Bratislava i september 2015.
Bild: EPA/JAKUB GAVLAK

Två högerextrema parlamentariker i Slovakien åtalas för hatretorik och hets mot folkgrupp. Deras parti Vårt Slovakien kan beskrivas som nynazistiskt.

Parlamentarikern Stanislav Mizik anklagas för att ha publicerat en lista i sociala medier på judar och människor som har stöttat romer och som mottagit statliga hedersutmärkelser av president Andrej Kiska tidigare i år.

Mizik har tidigare bötfällts för att ha brutit mot parlamentets regler genom att kalla islam för "satanistiskt".

Hans partikamrat Milan Mazurek har sagt i sociala medier att historien om Nazityskland och Förintelsen är "snedvriden".

Deras parti Vårt Slovakien (LSNS) hyllar öppet Jozef Tiso, den katolske prästen som var den "fria" Slovakiska republikens president under åren 1939-1945. Tiso förvandlade Slovakien till nazisternas lydstat.

Jozef Tiso och Adolf Hitler i Rastenburg i Ostpreussen eller nordöstra Polen 20.10.1941
Bildtext Jozef Tiso och Adolf Hitler i Rastenburg i Ostpreussen eller nordöstra Polen 20.10.1941
Bild: ullstein bild - ullstein bild/ All Over Press

Tiso var en av de huvudansvariga för att över 60 000 av Slovakiens judar dog i koncentrationsläger och han avrättades för landsförräderi och krigsförbrytelser 1947.

Vårt Slovakien fick åtta procent av rösterna

I februari i år grundade Slovakien en speciell polisenhet för att ta itu med brott som relaterar till stöd och finansiering av terrorism och extremism, hatbrott och hatretorik.

Många slovaker togs på säng då Vårt Slovakien lyckades ta sig in i parlamentet i valet i mars i fjol med hela åtta procent av rösterna.

De red då på främlingsfientliga stämningar, trots att Slovakien inte tagit emot just några flyktingar eller invandrare överhuvudtaget.

Politiska bedömare har också förklarat partiets valframgång med de många korruptionsskandalerna som skakat de traditionella partierna.

Slovakiens socialdemokratiska premiärminister Robert Fico har kritiserats av människorättsorganisationer och i Europaparlamentet för främlingsfientlig retorik och för att ha vägrat ta emot några flyktingar inom ramen för det omfördelningssystem som EU kommit överens om.

Källor: Reuters, ushmm.org, Yle

Diskussion om artikeln