Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skatteexpert: Förvaltarregistret kan leda till hemlighetsmakeri i samband med vårdreformen

Från 2017
Läkare
Bild: YLE/Chanette Härus

Det är inte bara skattesmitning som kan bli lättare när lagen om förvaltarregister träder i kraft. Systemet kan också utnyttjas av beslutsfattare som vill dölja eventuella kopplingar till företag i samband med vårdreformen. Det säger experten på grå ekonomi Matti Hirvonen.

Matti Hirvonen befarar att möjligheten att dölja ägandet kan leda till korruption. Speciellt bekymrad är han över eventuella effekter på den kommande vårdreformen.

Politiker kan komma att hemlighålla eventuella kopplingar till företag som agerar inom vårdsektorn, säger Hirvonen. Han anser att hela paketet är problematiskt.

- När offentligheten och genomskinligheten i ägandet försvinner ökar det risken för fiffel, i främsta hand förstås så att man försöker undvika att betala skatter, sade Hirvonen i Yles morgonteve på lördagen.

Lockar till fiffel

Matti Hirvonen anser att det är märkligt att även icke-börslistade bolag enligt det nya lagförslaget ska kunna flytta sina aktier till utländska värdepapperscentraler och vidare förvaltarregistrera dem. Då hemlighålls de verkliga ägarna.

- Den här möjligheten kunde vara lockande för holdingbolag och små företag som vill hemlighålla sina ägare exempelvis på grund av olika kopplingar, anser Hirvonen.

"Borde behandlas på nytt"

Det omarbetade förslaget till förvaltarregisterlag godkändes av riksdagens ekonomiutskott i veckan.

Enligt finansminister Petteri Orpo (Saml.) innehåller det nya förslaget väsentliga förbättringar i fråga om genomskinlighet jämfört med tidigare förslag.

Den förra regeringen beslöt att inte gå vidare med registret, eftersom många remissinstanser ansåg att det kan försvåra utredningen av skattebrott.

Det nya förslaget om förvaltarregister går nu vidare till plenum, efter att sannfinländarna bytte åsikt och godkände det.

Matti Hirvonen hoppas ändå att även det nya lagförslaget återremitteras.

Diskussion om artikeln