Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hemmaglädje i Tiomila – stor besvikelse för diskvalificerat OK Trian

Från 2017
IFK Göteborg firar segern i Tiomila 2017.
Bildtext IFK Göteborg var i en klass för sig i hemmaskogarna.
Bild: TT / Lehtikuva

Fyra i den första växlingen, tjugonde halvvägs – diskade i slutresultaten. OK Trians Tiomila var en tung besvikelse, men gav samtidigt hopp. IFK Göteborg tog en överlägsen seger.

OK Trian var på väg mot en ypperlig placering i den svenska orienteringsklassikern Tiomila i Göteborgsskogarna natten till söndag, då den östnyländska föreningen plötsligt försvann ur resultatlistorna.

Mikael Fabritius låg fyra i den första växlingen och Jörgen Wickholm, Topi Penttinen, Otto Sund och Victor Mansner höll Trian bland de tjugo bästa när fem av tio etapper hade avverkats.

Men på Topi Hasus sjätte sträcka tog det stopp.

Revansch i Jukola

– Vi hade en kontroll oregistrerad på vår elektroniska stämplingspinne på den sjätte etappen, så vi blev diskade, berättar Fabritius när Yle Sporten når honom i bilen på väg mot Göteborgs flygplats.

Hur stor besvikelse är det här för er?

– Nog är det en stor besvikelse, vi låg så bra till och skulle säkert till och med ganska lätt klarat av en placering bland de 20 bästa. Nog harmar det.

Mikael Fabritius, Jörgen Wickholm och Tobias Henriksson från OK Trian på Finnspring.
Bildtext Ingen slutplacering för Mikael Fabritius (t.v.), Jörgen Wickholms och Tobias Henrikssons OK Trian. (Arkivbild)
Bild: Privat / Otto Simosas

Hur har Topi känt sig efteråt?

– Det var ju inte på det sättet hans fel. Det var ett tekniskt fel så man kan egentligen inte skylla på nån. Det var tekniken som felade den här gången, säger Fabritius som inte exakt vet var det gick snett.

– Det hade helt enkelt inte registrerats att han varit på kontrollen. Vår stämplingspinne var antagligen sönder, men de är ju våra egna, så det finns inte mycket man kan göra.

Vad ger det här med tanke på säsongens största budkavle Jukola i Joensuu i juni?

– Visst sprang vi alla ”hurja” bra, så på det sättet visade vi igen att det inte krävs så mycket extra för att vara med i täten. Fastän många lag säkert har bättre löpare på pappret räcker det långt bara man springer felfria lopp.

Överlägsen hemmaseger

Segern gick i suverän stil till IFK Göteborg. Hemmaföreningen tog täten halvvägs in i tävlingen tack vare Jonas Pilblads fina sjätte sträcka, och släppte aldrig taget.

Ankaret Fredrik Bakkman förde in IFK som etta, över åtta minuter före tvåan OK Linné som i sin tur besegrade en tredje svensk förening Södertälje-Nykvarn OF med en halvminut.

Bakom topptrion knep Koovee en fjärdeplats. Tammerforsföreningens ankare, den schweiziska sexfaldiga världsmästaren Daniel Hubmann tappade en placering på den sista etappen.

Dubbelt Tammerfors i topp-5

Koovee blev tretton sekunder från en podieplats. De övriga i laget var Joni Hirvikallio, Jani Lakanen, Lauri Sild, Topi Anjala, Kenny Kivikäs, Jarno Parkkinen, Oleksandr Kratov, Jonas Hubacek och Timo Sild.

I topp-10 av de finländska föreningarna fanns även femman Tampereen Pyrintö och sjuan Kalevan Rasti. Paimion Rasti låg bara 66:a över tio minuter bakom täten efter öppningssträckan men avancerade upp till fjortonde plats.

Världsmästaren Mårten Boströms svenska klubb IFK Lidingö korsade mållinjen som åttonde lag.

Resultat, herrar:
1. IFK Göteborg 9:07:14
2. OK Linné +8.35
3. Södertälje-Nykvarn OF +9.04
4. Koovee +9. 17
5. Tampereen Pyrintö +13.02
6. Lillomarka OL +16.55
7. Kalevan Rasti +18. 04
8. IFK Lidingö SOK+18.27
9. Halden SK +25.30
10. IFK Mora OK +35.35

Tajt kamp om damsegern

I lördagens damtävling gick segern till Stora Tuna OK efter en strålande ankaretapp av Tove Alexandersson. Alexandersson gick ut över sju minuter bakom ledaren men var först i mål.

Sju sekunder bakom kom Göteborg-Majorna OK in på andra plats, medan Tampereen Pyrintö var trea, 22 sekunder bakom vinnaren.

Pyrintös fyra första damer (Lotta Karhola, Anni Haanpää, Sonja Kyrölä och Venla Harju) skickade Saila Kinni i täten ut på ankaretappen, men Alexandersson och Göteborg-Majornas Judith Wyder smet förbi.

Saila Kinni, världscupen, hösten 2016.
Bildtext Saila Kinni i mål som trea.
Bild: Erik Borg

En ännu större miss gjorde Alfta Ösa OK:s Natalia Gemperle som missade grovt på den näst sista etappen och föll ner från etta till åtta.

SK Pohjantähti var femte och Paimion Rasti tionde. Finländskorna Kirsi Nurmi och Anna Närhi representerade IFK Göteborg som slutade sjua.

Resultat, damer:
1. Stora Tuna OK SWE 4:26.35
2. Göteborg Majorna OK SWE + 0.07
3. Tampereen Pyrintö FIN + 0.22
4. Järla Orientering SWE + 1.14
5. SK Pohjantähti FIN + 1.25

Fullständiga resultat hittas här!

Diskussion om artikeln