Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Hietanen & Kela: Tror du på blurben?

Från 2017
Uppdaterad 06.05.2017 18:16.
Anne Hietanen och Eva Kela
Bild: Yle Kuvapalvelu

En blurb är ett kort och ofta köpt citat som finns på allt fler bokpärmar. Blurbens funktion är enbart att sälja och det är viktigt att komma ihåg.

Inte sällan har blurben väldigt lite sanningshalt i sig och den som luras att tro på blurbens budskap kan känna sig besviken redan på sidan tre.

Stursk och rädd

Blurben visar sin styrka speciellt på flygfält runt om i världen. Ett mycket typiskt scenario är en lite vilsen resenär som är tacksam över att bagageinlämningen är över men orolig för att passet håller på att traska iväg på egen hand från sin lilla ficka. Denna passagerare känner sig samtidigt både stursk och rädd. Plötsligt får hen för sig att en pocket kan ge svaret på alla livets gåtor.

Hen läser ivrigt blurb efter blurb och kommer snabbt till insikt om att det är absolut livsnödvändigt att hen skall ha boken som lovar att ”Om du bara läser en roman innan du dör, då skall det vara den här!”

Nirvana utan byxor

Den vimsige resenären ser framför sig hur hen på fest efter fest charmerar vänner och ovänner med citat från denna viktiga roman. Hen köper även ivrigt en bok om vilken det lovats ”Det mest gripande, intelligenta och roliga du kan uppleva. Rasande skickligt skriven.” Sedan tar hen med ännu en bok där världens mest framgångsrika person på bakpärmen lovar att ingen människa kan läsa denna bok utan att plötsligt må trehundra gånger bättre, få en dubbelt snyggare bil än grannens och dessutom uppnå nirvana utan att ens ta av sig byxorna.

Hjälpa kolleger

bland kan vem som helst luras att tro att hen måste läsa en bok eftersom det är ens favoritförfattare som står för blurben. Kom då ihåg att även din favoritförfattare kan ha hamnat i en svacka och för en saftig summa pengar säljer ett litet citat, eller gör en tjänst mot en annan tjänst, eller annars bara är en god person, vissa framgångsrika författare får tiotals, kanske hundratals förfrågningar om blurbar och många känner sig skyldiga att hjälpa yngre kolleger åtminstone någon gång.

Det sägs att en av de första blurbarna finns i en upplaga av Walt Whitmans Leaves of Grass och är skriven av ingen mindre än Ralph Waldo Emerson som i ett privat brev till Withman gratulerar honom till början av en lysande karriär. De här orden fick sedan stå på pärmen till nästa upplaga av boken, det var knappast Emersons tanke.

Reklamens offer

Så när du nästa gång står på ett flygfält och i handen håller en bok där det lovas att du blir lycklig och rik av att läsa boken då vet du att just den boken skall du absolut inte läsa. Inte tror du väl heller på att håret börjar växa snabbare om du använder ett visst sorts schampo?

Eller så pratar jag bara om mig själv, det råkar sig nämligen vara så att jag ofta faller offer för just schamporeklamer och spontanköper märkliga pocketar på flygfältet.

Lyssna på avsnitt nummer 16 av Hietanen & Kela.

#16 Blurben och mjälten

48:53

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln