Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Macron: EU måste reformeras - annars kan Frankrike lämna unionen

Från 2017
Uppdaterad 01.05.2017 19:19.
På söndagen besökte Emmanuel Macron muséet till minne av de judar som deporterades från Frankrike till nazisternas koncentrationsläger. 30.4.2017
Bildtext På söndagen besökte Emmanuel Macron muséet till minne av de judar som deporterades från Frankrike till nazisternas koncentrationsläger.
Bild: EPA/PHILIPPE WOJAZER

EU måste reformeras - annars hotar Frexit. Det säger den favorittippade och EU-vänlige franske presidentkandidaten Emmanuel Macron till brittiska BBC.

- Jag är proeuropeisk, under det här valet har jag ständigt försvarat den europeiska idén och europeisk politik eftersom jag tror att den är extremt viktig för det franska folket och för den plats vårt land har i globaliseringen, säger Macron till BBC.

- Men samtidigt måste vi se situationen som den är, vi måste lyssna på vårt folk och lyssna på det faktum att människor är extremt arga i dag. De är otåliga och EU:s dysfunktion är inte längre hållbar, fortsätter Macron.

Macron har gjort sig känd som en stark EU- och frihandelsförespråkare.

I det franska presidentvalets avgörande omgång nästa söndag tävlar han om presidentposten med Nationella frontens Marine Le Pen.

En anhängare till Marine Le Pen delade ut flygblad i Valbonne, södra Frankrike, på söndagen. 30.4.2017
Bildtext En anhängare till Marine Le Pen delade ut flygblad i Valbonne, södra Frankrike, på söndagen.
Bild: EPA/SEBASTIEN NOGIER

Hon, i sin tur, vill att Frankrike ska lämna EU och har utlovat en folkomröstning om EU-medlemskapet.

Le Pen har vunnit stöd på landsbygden och på gamla industriorter genom sina löften om ekonomisk protektionism och om att återta kontrollen över Frankrikes gränser.

Ett svek att låta bli att reformera

Macron säger till BBC att han ser det som sitt mandat att reformera EU och det europeiska projektet om han vinner presidentvalet.

Enligt honom skulle det vara ett svek att låta EU fortsätta fungera på samma sätt som unionen gör nu.

- Och det vill jag inte göra (svika) för det skulle leda till frexit (ett franskt EU-utträde) eller till att Nationella fronten vinner mark, säger Macron till BBC.

Det är ingen lång intervju som Macron givit till BBC, utan snarare ett kort uttalande och det framgår inte av uttalandet vilka reformer som han anser att är nödvändiga gällande EU.

Enligt opinionsundersökningar har Macron stöd av ungefär 60 procent av väljarna inför den avgörande valomgången den 7 maj. Om man ska tro mätningarna hittills så skulle Le Pen få omkring 40 procent av rösterna.

Källor: BBC, Yle

Diskussion om artikeln