Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Finland går in i turneringen som utmanare”

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
Ishockeylejonen i EHT-turneringen i Tjeckien
Bildtext VM börjar för lejonens del på fredag.
Bild: All Over Press

Finland brukar prestera bra då förväntningarna är låga. Det gör att årets VM i ishockey kan bli en rolig historia bara spelare som Joonas Korpisalo, Valtteri Filppula och Sebastian Aho levererar på en hög nivå, anser Yle Sportens ishockeyreferent Chriso Vuojärvi.

Finlands chefstränare Lauri Marjamäki har tagit ut truppen till VM som börjar på fredag. Truppen består av sju NHL-spelare, elva spelare från KHL, fem från den inhemska ligan och två från SHL.

– Min första reaktion är att truppen i praktiken var uttagen redan före EHT-turneringen i Tjeckien. Insatserna i Budejovice vägde tydligen inte nämnvärt. Veli-Matti Vittasmäki fick exempelvis stryka på foten, trots att han spelade på en högre nivå än exempelvis Topi Jaakola och Atte Ohtamaa.

– Överlag så känns det finländska laget jämntjockt. Valtteri Filppula och Sebastian Aho undantaget, säger Chriso Vuojärvi som bevakar VM på plats för Yle Sportens del.

Sebastian Aho i förgrunden och Jesse Puljujärvi i bakgrunden.
Bildtext Sebastian Aho.
Bild: Lehtikuva

Lehtonen stort frågetecken

Fem spelare som fanns med i EHT-turneringen i Tjeckien föll bort från truppen. Dessa var Tommi Kivistö, Veli-Matti Vittasmäki, Sakari Manninen, Roope Hintz och Olli Palola.

Nya namn i truppen är Tapparaduon Veli-Matti Savinainen och Jani Lajunen samt Mikko Lehtonen som nyligen vann SHL-guld med HV71.

– Jani Lajunen är en vinnarskalle. Finland har tagit sig till final båda gångerna han varit i VM-truppen. Dessutom har han vunnit två ligatitlar och SM-guld i Sverige. Å andra sidan, så är han exakt samma typs center som Tomi Sallinen.

– Veli-Matti Savinainen har i en mogen ålder på 31 år gjort sin livs säsong. Savinainens styrka är att han är så mångsidig. Man kan placera honom i vilken kedja och i vilken roll som helst. Jag kan tänka mig att han inleder i andra kedjan med Miro Aaltonen och Mikko Rantanen.

– Mikko Lehtonen är det stora frågetecknet för mig. Ja, han vann SM-guld med HV71, men jag skulle hellre ha plockat in KalPa:s Niko Mikkola eller behållit Vittasmäki i truppen. Lehtonen känns lite väl mjuk för en VM-turnering, säger Vuojärvi.

Vem ska leda laget på isen?

– Blickarna riktas mot Joonas Korpisalo. Spelar han hela VM-turneringen på samma nivå som under veckoslutet i Tjeckien så ger han Finland en chans att vinna varje match. Offensivt så måste Valtteri Filppula, Sebastian Aho och Mikko Rantanen leverera.

Joonas Korpisalo.
Bildtext Joonas Korpisalo lär vara förstemålvakt i VM.
Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press

På vilka områden är Finland starkast och svagast anser du?

– Finland har kanske turneringens stabilaste målvaktstrio. Korpisalo, Harri Säteri och Joni Ortio håller alla måttet. Backbesättningen oroar mig en smula. Inte minst för att Finlands spelsätt inte verkar sitta i ryggraden på lejonbackarna.

– Finland har under hela säsongen haft problem då motståndarna sätter press på de puckförande backarna. Delvis har det handlat om bristfällig skicklighet men delvis också på att spelarna inte verkar vara bekväma med taktiken.

– En annan detalj som oroar mig är spelet i numerärt överläge. I Tjeckien hade Finland tio chanser i powerplay och det resulterade i noll mål, säger Vuojärvi.

Sverige, Kanada och Ryssland är favoriter

Trots att andra länder har starkare lag på pappret tycker Vuojärvi att man inte ska räkna ut Finland.

– Finland går i mitt tycke in i turneringen om utmanare. Sverige, Kanada och Ryssland är de hetaste mästarkandidaterna. Också Tjeckien och USA känns snäppet vassare än lejonen.

– Värt att minnas är att Finland ofta presterat väl i VM-turneringar då förväntningarna varit låga. Ingen orsak alltså att kasta yxan i sjön, avslutar Vuojärvi.