Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Förbundet bekräftar: Rekord kan strykas

Från 2017
Häckar
Bild: EPA

Europeiska friidrottsförbundet EAA har accepterat ett förslag att stryka alla Europarekord i friidrott. Förslaget ska nu gå vidare till internationella friidrottsförbundet IAAF.

Ilta-Sanomat rapporterade på söndagskvällen att Europarekorden inom friidrott kan strykas. Det här bekräftar nu Europeiska friidrottsförbundet EAA på sin webbplats.

– Det vi föreslår är revolutionerande, inte bara för att de flesta världs- och europeiska rekord kommer att bytas ut utan också för att vi vill höja bestämmelserna för rekord till en nivå där alla kan se att allt gått korrekt till, säger presidenten Svein Arne Hansen.

Enligt ett nytt förslag måste tre punkter uppfyllas för att ett rekord ska godkännas i framtiden. Med det här vill man höja sportens trovärdighet.

1. Rekord kan sättas vid tävlingar som finns med på en lista över godkända internationella evenemang där högsta standard gällande bedömning och teknisk utrustning kan garanteras.

2. Idrottaren har godkänt att genomföra ett antal dopningstest under månaderna som ledde fram till rekordet.

3. Dopningsprovet som tagits efter rekordet sparas och finns tillgängligt för omtester i tio år.

IAAF ska diskutera förslaget

Förslaget kommer nu att gå vidare till det internationella friidrottsförbundet IAAF som ska diskutera saken på sitt möte i augusti.

Sebastian Coe som är president för IAAF har redan ställt sig positiv till förslaget.

– Jag gillar det eftersom det understryker att vi satsat på system och teknologi som är mer robust och säkrare än för tio till femton år sedan, säger han.

Diskussion om artikeln