Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Katolikerna i Frankrike är splittrade mellan Le Pen och Macron

Från 2017
Uppdaterad 02.05.2017 07:45.
Valaaffischer i Toulouse för Marine Le Pen och Emmauel Macron
Bild: AFP / Lehtikuva

Katoliker, muslimer och protestanter väger tungt i det pågående franska presidentvalet när väljarna går till urnorna på söndag för att välja landets nästa president.

Det finns två miljoner protestanter i Frankrike. Som de flesta protestanter i landet röstar troende Françoise Legendre på mittenpolitikern Emmanuel Macron.

- I Bibeln står det att man ska hjälpa sin nästa. Då kan man inte rösta på yttersta högerns Marine Le Pen som är främlingsfientlig, menar 20-åriga Françoise Legendre. Hon kommer därför att rösta på mittenpolitikern Emmanuel Macron.

Första valet

En undersökning som gjorts av stora opinionsinstitutet Ifop för kristna tidningen Le Pélerin, visar hur troende i landets tre största trossamfund röstade i första omgången.

Den visar också tendenser för hur katoliker, protestanter och muslimer kan tänkas rösta i finalen nästa söndag.

Inga religiösa frågor har dock präglat valet. Både Macron och Le Pen säger sig stödja sekularismen i landet, den så kallade "laïcité", en lag som klubbades igenom redan 1905.

Protestantismen utgör Frankrikes tredje största trossamfund och där är Macron redan den största favoriten.

Katolikerna splittrade

Katolicismen är landets största trossamfund med sina 40 miljoner. Katolikerna är dock splittrade.

En majoritet på 55 % stödde i första omgången högerns François Fillon som dock blev utslagen. Hans val präglades av starka misstankar om korruption i det så kallade « Penelopegate ». Fillon anklagas för att ha betalat hustrun Penelope för bluffjobb i parlamentet med skattepengar.

Mittenpolitikern Emmanuel Macron och ytterhögerns Marine Le Pen fick vardera 22 % i första omgången.

I finalen väntas katolikernas val väga nästan lika på Macron som på Le Pen. Ytterhögerns kandidat är också misstänkt för korruption.

Muslimer för Macron

En majoritet av Frankrikes cirka fem miljoner muslimer röstade på radikala vänsterns Jean-Luc Mélenchon i första omgången. Islam är landets näst största religion.

Många muslimer beräknas ge sin röst åt mittens Macron nu eller att inte delta alls i valet på söndag.

Youcef Hadbi stöder varken Le Pen eller Macron.
Bildtext Youcef Hadbi stöder varken Le Pen eller Macron.
Bild: Yle/Johan Tollgerdt

Arkitekten Youcef Hadbi är av algeriskt ursprung. Han bojkottar finalen och menar att en röst för Macron innebär att man accepterar en EU-stödd globaliseringspolitik, vilket han motsätter sig.

-Fast lugn, säger Youcef.

-Även om många inte går och röstar nästa söndag, har Marine Le Pen ingen chans att vinna, tror han.

Enligt en opinionsundersökning av institutet Kantar Sofres-OnePoint presenterad den 1 maj, beräknas Emmanuel Macron vinna med 59 % av rösterna mot 41 % för Marine Le Pen.

Av Johan Tollgerdt

Diskussion om artikeln