Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ivanka Trump ger ut handbok för mammor som vill göra karriär

Från 2017
Angela Merkel och Ivanka Trump i  Berlin.
Bild: EPA/CLEMENS BILAN / POOL

Ivanka Trump har skrivit en handbok för kvinnor som vill göra karriär och sköta sin familj. Hennes far Donald Trumps tidigare offentliga uttalanden om kvinnor står i kontrast till dotterns budskap.

Enligt Ivanka Trump kommer intäkterna från boken att gå till välgörenhet. En del av medlen ska riktas till utbildning av flickor och kvinnor.

Boken skrevs innan Donald Trump hade valts till USA:s president. Texten fick ytterligare några tillägg efter presidentinstallationen.

Ivanka Trump är dotter till president Donald Trump. Hon arbetar som assistent för sin far i Vita huset men får ingen lön för sitt jobb.

Donald och Ivanka Trump.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ivanka Trump presenterade under faderns valkampanj planer för barn och familjer i USA. Hittills har hon inte meddelat hur hon tänker gå vidare med dem.

Hon uppges dock arbeta bakom kulisserna, och väntas presentera sina planer vid lämpligt tillfälle.

Ivanka Trump säger att hon är medveten om det privilegium och ansvar hon har. Hon säger sig vara fast besluten att arbeta stenhårt för att bidra till att kvinnor och flickor ska kunna frigöra sig överallt i världen.

Var och en måste ändå välja själv

Boken ”Women who work” (Kvinnor som arbetar) innehåller tips och råd men författarinnan konstaterar samtidigt att hon inte kan ge enskilda kvinnor några rätta svar: "Den enda människa som kan skapa det liv du kan älska är du själv."

"Våra mormödrar kämpade för att rätten att arbeta. Våra mammor kämpade för att få välja mellan att jobba och att stanna hemma. Vår generation är den första som till fullo får leva ett flerdimensionellt liv. Vi kan fritt välja den form av liv vi vill ha."

Jobb är att vara chef, hustru, mamma, dotter och vän

Ivanka Trump säger att hon har haft den turen att hon kunnat bygga upp sin karriär kring sina egna passioner; fastighetsbranschen och mode.

"Mina yrkestitlar visar vad jag är och vad jag gör. Jag har varit chef och jag har varit entreprenör - men också - och det här är lika viktigt - hustru, mamma, dotter och vän. För mig handlar "jobb" om att lyckas på alla de här områdena."

Ivanka Trump säger att hon fick ta emot mängder av brev från unga kvinnor efter att hon medverkat i tv-programmet The Apprentice för många år sedan. Kvinnorna bad henne om stöd och råd.

Vill ändra på attityder

Hon säger att hon då insåg hur stort behovet var av kvinnliga ledare som talar ut offentligt. Målet är enligt henne att påverka attityder och ändra på hur man funderar på och uttalar sig om "kvinnor som arbetar".

Ivanka Trump skapade därefter ett forum för ändamålet. Den nyutkomna boken vidareutvecklar de samtal som utspelat sig på IvankaTrump.com. Enligt henne har mängder av otroliga kvinnor och män delat med sig av sina erfarenheter, råd, ambitioner och passioner.

Ivanka Trump konstaterar följande: "Kvinnor som jobbar leder möten och tränar inför maraton. Vi lär oss att laga mat och att koda. Vi inspirerar våra anställda och våra barn. Vi gör innovationer på våra nuvarande arbetsplatser och vi inleder ny affärsverksamhet."

Ivanka Trump på ett möte med småföretagare.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Vill inspirera andra

Avsikten med boken är enligt Ivanka Trump att ge kvinnor de färdigheter som hon själv har fått tack vare allt hon har lärt sig av människor som hon har mött. Det handlar om att lära sig att identifiera de möjligheter som finns, att grunda företag, att enkelt byta karriär, att förhandla, att leda team, att hantera jobb och familj, och att bidra till att systemen ändras så att kvinnor får det lättare nu och i framtiden.

Ivanka Trump säger att hon hoppas kunna inspirera andra att omdefiniera begreppet succé och att människor ska lyckas skapa liv som också beaktar individuella passioner och prioriteringar.

Tar barnet med till jobbet

I tidningen Fortune skriver Ivanka Trump att övergången till arbetande mamma tidvis var besvärlig och att hon funderade på sin roll som mamma med baby i den mansdominerade industribransch hon jobbade i.

Enligt Ivanka Trump är det viktigt att involvera barnen i arbetet. Hon tog ibland med sig sin dotter till kontoret och hade lunchmöten med henne varje vecka. Dottern hade också ett en egen liten vrå med skrivbord där hon kunde kan rita, spela och leka.

Ivanka Trump säger att hon med detta vill sända signaler till sin personal att hon prioriterar sin familj och att de också kan göra det.

Ivanka Trump nämner också det positiva mottagande hennes egna fotografier av familjen har fått. Hon ville undvika paparazzi-bilder och beslöt därför att själv publicera fotografier. Hon blev samtidigt inspirerad att öppna också andra delar av sitt privatliv.

Under valkampanjen gällde bara jobbet och familjen - ingen massage

Hon säger att hon under presidentvalskampanjen inte hade tid för någonting annat än jobbet och familjen.

Hon hade en minutiös tidtabell men såg ändå till att ordna kvalitetstid med barnen. Hon gav sig inte tid att genomgå massage, meditation och liknande. Sina vänner träffade hon inte på tre månader.

Hon konstaterar att hon var tacksam över att familjen firade judiska högtider eftersom de innebar att hon under flera dagar vara tillsammans bara med sin familj.

Vidare konstaterar hon att hon aldrig strax före eller efter en resa bokar något program utanför familjelivet.

Ibland uppstår det kaos

Ivanka Trump medger att även de bästa planer kan omkullkastas och att det ibland uppstår kaos. Men - påpekar hon - kaos utgör ett undantag, inte en norm.

Under kaosartade tider måste man ändå försöka följa sina planer så gott det går. Efteråt är det viktigt att återgå till normala rutiner och sunda vanor så fort som möjligt.

Ivanka Trump säger att hon efter åtta, tolv veckors ihärdigt arbete måste se till att få vila och återhämta sig under ett förlängt veckoslut tillsammans med familjen.

Demonstration  mot Ivanka Trump i Berlin.
Bildtext Protest mot Ivanka trump i berlin 25.4.2017.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Ivanka Trump möttes av burop

Ivanka Trump avlade nyligen ett officiellt besök i Tyskland där hon talade om kvinnligt entreprenörskap.

Ivanka Trump under i Berlin.
Bildtext Ivanka Trump. W20-möte i Berlin
Bild: EPA/CLEMENS BILAN / POOL

Hon hade fått en personlig inbjudan till konferensen "Women's 20" av förbundskanslern Angela Merkel. Women's 20 samlar inflytelserika kvinnor till diskussion om entreprenörskap.

I sitt tal i Berlin nämnde Ivanka Trump sin far Donald Trump - och möttes då av burop.

Jag hör mediernas kritik mot min fars kvinnoattityd

Enligt Ivanka Trump har fadern alltid uppmuntrat henne och förhållit sig till henne på samma sätt som till hennes två bröder.

Ivanka Trump sade att hennes far är otroligt duktig på att stöda familjer och skapa möjligheter för dem att utvecklas vidare.

Folk i publiken buade, och moderatorn avbröt Ivanka Trumps tal med frågan:

- Du hör publikens reaktion. Din far har tidigare offentligt uppvisat vissa attityder mot kvinnor vilket kan ställa oss inför frågan om han faktiskt vill stöda kvinnor. Hur ställer du dig till det här? Har något förändrats?

– Det är klart att jag har hört mediernas kritik, och kritiken har hållit i sig, svarade Ivanka.

Hon blev också tillfrågad vilken hennes exakta roll i Vita huset är. Hon medgav då att hon inte riktigt har bekantat sig med den rollen.

Hon konstaterade att de första hundra dagarna har inneburit en otrolig resa och att hon hela tiden lyssnar och lär sig.

Kvinnliga företagare sammanstrålar i Berlin.
Bild: imago/Sven Simon/ All Over Press

Diskussion om artikeln