Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vargarna på Kimitoön kan ha kommit för att stanna

Från 2017
Uppdaterad 04.05.2017 08:12.
Varg.
Bildtext Vargarna på Kimitoön kan ha kommit för att stanna, tror rovdjurskontaktperson på Viltcentralen.
Bild: Juha Laaksonen / Yle

Under tre månaders tid har Viltcentralen så gott som dagligen tagit emot uppgifter om varg på Kimitoön. Ofta rapporteras det om ett vargpar.

Nu har det ändå gått en vecka sedan senaste observationen, uppger rovdjurskontaktperson Mikael Sundberg.

Under påskhelgen sköts den halta varg som i april sågs i Kimito centrum, men andra vargar rör sig fortfarande på ön.

Troligen ett par

Tidigare år då vargen synts till på ön har det handlat om ensamma djur på väg någon annanstans, nu rapporteras det ofta om två vargar som rör sig tillsammans.

– Att vi i tre månader sett varg på Kimitoön så gott som dagligen är inte normalt, säger Sundberg som anser att åtminstone merparten av observationerna är säkra. Det här trots att det kan vara svårt att skilja mellan en hund och en varg.

Man utomhus.
Bildtext Mikael Sundberg skulle hellre se björn än varg i hemknutarna.
Bild: Yle/Monica Forssell

Sundberg tror att det för tillfället finns två vargar, ett par, på Kimitoön.

– Det är möjligt att de är ute efter ett nytt revir.

Den senaste veckan har det ändå varit tyst på vargfronten. Vad det här beror på kan Sundberg inte säga. Vargarnas beteende kan ha ändrat efter att de först märkt ut sitt revir eller det kan hända att de rör sig i ett område där människor inte ser dem. Vargarna kan också ha begett sig av.

Hellre björn än varg

Sundbergs personliga åsikt är att vargarna medför problem, åtminstone för hund- och husdjursägare. Sundberg själv har en karelsk björnhund vars bror så sent som i fjol dödades av en varg i Nystadstrakten.

– Hellre önskar jag björnen välkommen, säger Sundberg som själv såg en björn i Vestlax för några år sedan.

Man med hund.
Bildtext Hundar, hästar och får lever farligt om vargarna etablerar ett revir på Kimitoön. På bilden Mikael Sundberg tillsammans med hunden Atte.
Bild: Yle/Monica Forssell

Enligt Sundberg är björnen inte lika farlig för hunden som vargen eftersom björnen inte är lika snabb som vargen och sällan får fast en hund.

Björn i skogen
Bild: Yle/Pentti Kallinen

Under de två senaste åren har björnobservationerna i Egentliga Finland ändå minskat radikalt, antagligen på grund av att det beviljats fler jakttillstånd än tidigare i Österbotten och i Mellersta Finland.

Om det i sommar upptäcks spår av små vargtassar är det klart att vargparet som nu så gott som dagligen syns till någonstans på ön, har kommit för att stanna.

– Då är det bara att vänja sig vid att vi har dem på ön. Sen har vi kanske vargar här för evigt.

Det i sin tur innebär att till exempel får- och hästägare får se upp med att låta djuren gå ute på natten. Sundberg ger också rådet att låta försäkra djuren eftersom statens ersättningar för vargskador på husdjur inte är stora.

Diskussion om artikeln