Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Expert: Allvarlig hälsorisk att vistas i Hovirinta skolhus i S:t Karins

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 10:50.
Klassrum i Hovirintafastigheten.
Bildtext Ett av klassrummen i Hovirintafastigheten.
Bild: Yle/Annika Holmbom

Skolhuset i Hovirinta utgör en allvarlig hälsorisk för elever och personal. Det framhåller professor Tuula Putus, som leder en forskningsenhet för inneluftsproblem vid Åbo universitet. Hon har bekantat sig med konditionsrapporter och reparationer som har gjorts i skolhuset de senaste åren.

Hon ser också en klar koppling mellan de symptom som elever och lärare uppvisar och de allvarliga inneluftsproblemen i byggnaden.

I rapporten räknar Putus dessutom upp en lång rad problem och fuktskador som byggnaden har drabbats av.

- Läget är allvarligt och elever och lärare bör genast flyttas till andra utrymmen, skriver Putus bland annat i sin rapport.

Mögelhundarna markerade flera ställen i skolan

Måndagen den 1 maj besökte två mögelhundar skolfastigheten i Hovirinta. Preliminära resultat visar att hundarna bekräftar det som rapporter redan har visat.

– I den svenska förskolan reagerade hundarna kraftigt, liksom i gymnastiksalen. De reagerade också för ytterväggarna och i många klassrum. Dessutom reagerade de på sådana ställen som vi inte har varit medvetna om, säger Patrik Edman som själv har barn i skolan.

Hundarna är skolade så att de reagerar för cirka 20 olika mögelsorter. Själva rapporten från hundarnas besök blir färdig på fredag.

Föräldrarna ger svar på tal

S:t Karins stad har bett föräldrarna hålla sig till fakta och staden har också nämnt att det verkar vara något av en modefluga att prata om inneluft. Men att hålla sig till fakta är precis det föräldrarna har gjort, anser Edman.

Närbild på Patrik Edman som tittar in i kameran.
Bildtext Patrik Edman.
Bild: Yle/Marie Söderman

– Vi har gått igenom undersökningar och rapporter och det är fakta att det finns problem med fukt och mikrober i byggnaden. Det är också fakta att reparationer inte har följt myndigheternas rekommendationer. Inkapsling av fuktproblem är inte en hållbar lösning enligt experter och det har S:t Karins gått in för många gånger. Många lärare mår illa, känner yrsel eller har huvudvärk. Många elever visar också symptom, säger Edman.

Det faktum att staden bekostade besöket av mögelhundarna visar ändå att staden nu verkar ta frågan på allvar, konstaterar Edman.

Föräldrarna kräver att undervisningen sköts i modulhus i höst och vill att staden river nuvarande fastighet och bygger nytt. Frågan tas upp till behandling i stadsstyrelsen den 8 maj och går efter det vidare till fullmäktige.

Hovirintafastigheten inhyser cirka 400 finskspråkiga och svenskspråkiga elever i Hovirinnan koulu och S:t Karins svenska skola.

Radio Vega Åboland

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln