Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israel köper inte Hamas nya, mildare linje

Från 2017
Uppdaterad 02.05.2017 12:40.
Hamasmedlemmar under festligheterna som avslutar Ramadan i juli 2015.
Bildtext Hamas klassas som en terrororganisation av flera länder.
Bild: EPA

En talesperson för Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att Hamas försöker lura omvärlden genom sin mer moderata inställning till Israel. Organisationen Hamas publicerade sitt nya styrdokument i måndags.

Hamas, som har makten över Gazaremsan, har fått omfattande kritik för sina stadgor från år 1988, eftersom de ansetts vara antisemitiska.

I ett uppdaterat styrdokument har Hamas strukit formuleringarna om att Israel måste förstöras och signalerar att organisationen kan acceptera en palestinsk stat enligt gränserna före år 1967, något som tidigare varit en omöjlighet.

Dessutom klipper Hamas banden till Muslimska brödraskapet. Muslimska brödraskapet har förbjudits i Egypten, och Hamas nya linje ses som ett försök att förbättra relationen till Egypten.

Israel inte övertygat

En talesperson för Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger Hamas försöka lura omvärlden genom sin nya linje.

Trots att Hamas i det nya dokumentet inte längre talar om att Israel måste förstöras, anser organisationen fortfarande inte att Israel har rätt att existera. Dokumentet tar inte heller ställning mot att använda våld mot Israel.

Hamas klassas som en terrororganisation av EU, USA och Israel.

Förbättra omvärldens bild

Till BBC säger en talesperson för Hamas, Fawzi Barhoum, att dokumentet är ett försök från Hamas sida att förbättra relationerna till omvärlden.

- Vårt budskap är att Hamas inte är en radikal organisation och att vi inte hatar judar. Vi kämpar bara mot dem som ockuperar vårt land och dödar våra invånare.

Israel har ockuperat Gazaremsan, Västbanken och östra Jerusalem sedan kriget i Mellanöstern år 1967.

Det är möjligt att Hamas nya dokument kan göra fler länder mer vänligt inställda mot Hamas. Det är ändå inte troligt att det kommer att leda till några större förändringar inom det närmaste året.

Källor: AP, BBC, SVT