Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Arja Alho om politiska spelet i Sjundeå: Så är det när man älskar makt

Från 2017
Uppdaterad 02.05.2017 15:09.
Valvaka på Fanjunkars i Sjundeå
Bildtext Arja Alho (t.v.) på valvakan på Fanjunkars i Sjundeå i april 2017.
Bild: Yle/Maria Wasström

Nuvarande fullmäktigeordföranden i Sjundeå, Arja Alho (SDP) är besviken över att de politiska partierna har delats in i två block. Tre partier kommer att bestämma det mesta.

SFP, Samlingspartiet och Sannfinländarna har 17 platser och får alla viktiga posterna. De gröna, SDP och Vänsterförbundet har tio fullmäktigeledamöter och får inte mycket att säga till om.

Partiernas representanter kallades till ett möte och trodde att de skulle kunna förhandla. I stället fick de bara information och allt var över på 15 minuter, berättar Arja Alho.

Försökt jobba för att öka förtroendet

Arja Alho säger att hon som fullmäktigeordförande under de senaste fyra åren har gjort sitt bästa för att öka förtroendet inom Sjundeåpolitiken.

I maj 2012 sade dåvarande kommunfullmäktige med klar majoritet nej till en fusion med Lojo. Alho har betonat vikten av samarbete efter de uppslitande fusionsförhandlingarna.

- Resultatet blev nu misstro och att vi fortsätter delade i Sjundeå. Så är det när man älskar makt, säger Alho.

Ett bildcollage av en byggnad och ovanpå det en grafisk bild av en ordförandeklubba samt grafiska personfigurer med procenttecken på sina magar.
Bildtext I nya Sjundeåfullmäktige sitter 41 procent kvinnor och 59 procent män.
Bild: Yle/Linus Westerlund

Alho som har ett förflutet i rikspolitiken som mångårig riksdagsledamot. Hon var också minister i Paavo Lipponens regering i mitten av 1990-talet. I årets kommunalval fick hon näst mest röster i Sjundeå, 167 stycken.

Alho säger att det i motsats till i rikspolitiken inte finns regering och opposition i kommunalpolitiken. I det kommunala handlar det om att samarbeta och försöka hitta gemensamma lösningar.

- Politiskt ledarskap är att man försöker hitta platser för de som är de bästa. Jag tycker kanske att SDP, De gröna och VF har kunniga och fina kandidater till alla poster, men nu använder man inte de här resurserna.

Kunniga politiker lämnas utanför

De tre partierna som lämnas utanför har också kunniga kvinnor som kunde ha fått synliga poster som nämndordförande, säger Alho.

- Som jag har förstått har de bara män. I kommunen borde man välja både kvinnor och män till olika poster.

Arja Alho säger att partierna som lämnas utanför inte kommer att börja med att gräla. I stället kommer de att försöka lyfta upp substansfrågor och försöka hitta goda lösningar för alla Sjundeåbor.

Om en knapp vecka (8.5) träffas både nuvarande och kommande kommunfullmäktigeledamöter i Sjundeå att på ett stort strategiseminarium. Där ska de bland annat diskutera de stora problemen med inomhusluften i skolor och daghem som kräver enorma investeringar.

Sfp:are och samlingspartister i livligt samspråk på valvaka på Fanjunkars i Sjundeå.

SFP och Samlingspartiet tar makten i Sjundeå

Tre partier samarbetar och tar de flesta viktiga platser.

Yle Vega Västnyland

Spela upp

Diskussion om artikeln