Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tillbaka i Åbo – Saku Koivu blir utvecklingschef i TPS

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
Saku Koivu ny utvecklingschef i TPS.
Bildtext Saku Koivu ny utvecklingschef i TPS (arkivbild).
Bild: com.pic. / Mauri Ratilainen/All Over Press

När TPS presenterade sina tränare och ledare för kommande säsong var det många som kommenterade i stil med att "cirkeln sluts". Bland andra Saku Koivu och Sami Salo återvänder hem till TPS.

Sportchefen Antero Niittymäki presenterade på tisdagen Saku Koivu som TPS nya utvecklingschef och Mika Suoraniemi som lagets träningschef.

Koivu axlar tungt ansvar

– Min ansvarsområde är att utveckla spelarnas talang. Anteros, Mikas och min uppgift blir att hitta den röda tråden i TPS verksamhet och spelsystem från C-juniorerna ända till Ligan, säger Saku Koivu och tillägger att cirkeln nu sluts i och med att det var just härifrån, från TPS och Åbo, som han åkte ut i världen för över 20 år sedan.

Kaskinen ny chefstränare

Kalle Kaskinen blir ny chefstränare i TPS. Förra säsongen tränade han TPS A-juniorlag. Dessutom hör Kaskinen också till landslagets tränarstab under chefstränare Lauri Marjamäki. Tidigare har han också hört till KHL-laget Jokerits tränarstab.

– Det är med iver, men samtidigt också med ödmjukhet, som jag tar mig an uppgiften. Att vara chefstränare för sin hemstads ishockeylag är ett hedersuppdrag, säger Kaskinen.

Åbobakgrund

Kaskinen understryker att tränarjobbet är teamarbete och i alla fall på pappret har TPS några stenhårda namn som alla varit med om att skriva ett stycke ishockeyhistoria just i TPS.

Sami Salo – spelade drygt två säsonger i TPS innan Jokerit och slutligen NHL kallade – har ansvar för försvaret.

Kimmo Rintanen – spelade totalt sex effektiva säsonger i TPS – har ansvar för anfallet.

Fredrik Norrena – spelade i de svartvita under totalt tio säsonger – har ansvar för målvaktsspelet.

Dessutom tar sig Norrena an uppgiften som Åboklubbens lagchef. Tränarsextetten fullbordas av videotränaren Mikael Tolkki och fysiktränaren Timo Kujanen.

TPS-ikonen Jani Kiviharju blir tränare för C-juniorerna medan TPS-fostrade Hermanni Vidman – med ligaerfarenhet från Lukko och Pelicans – basar för B-juniorerna. Juuso Nieminen, som lotsade Finlands U18-åringar till VM-silver, blir chefstränare för A-juniorlaget.

Källa: TPS webbplats och Facebooksida

Diskussion om artikeln