Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Tuomas Enbuske: Både politiker och taxichaufförer kan ersättas av maskiner

Från 2017
Uppdaterad 05.05.2017 14:27.
Tuomas Enbuske går i en gång
Bildtext Tuomas Enbuske tror att arbetslivet kommer att förändras mycket mer än vi kan föreställa oss.
Bild: Five corners

Vi tror att det bara är servicearbeten som försvinner, men inte heller du får behålla ditt jobb i framtiden.

Inget har förorsakat så mycket personligt hat mot mig på sociala medier, än då jag öppet berättade att jag hade använt Uber. Du vet, amerikanska applikationen, med hjälp av vilken vem som helst kan köra vem som helst vart som helst. Uber är alltså en taxi utan taxitillstånd.

Folk blev jättearga på mig. De flesta av dem var så klart taxichaufförer, men också andra blev förbannade. Deras ilska är inte logisk. För ingen bryr sig, om en vän skjutsar ditt barn till ishockeyträningen med sin bil. Men däremot vill man att taxichaufförer skall ha ett konstigt specialtillstånd.

Men det finns ju redan ett tillstånd, som ger människor rättighet till att köra bil. Nämligen körkort.

En onödig debatt

Hela debatten är onödig, oavsett om man fokuserar på Uber eller finska taxichaufförer i läderjacka. För snart kör bilarna själva. Enligt kommunikationsministeriets officiella uppskattningar kommer vi att ha automatiska bilar redan år 2025.

Jag vet, årtalet låter som om det skulle härstamma från en science fiction-film, men i själva verket är det om bara åtta år. Tänk dig åtta är tillbaka. Året var 2009. Det känns som igår. 2025 är väldigt snart här.

Men det är så svårt att förstå. ”Jag tror inte på en förarlös taxi” säger taxichauffören Lotta programmet ”Fem fenomen i arbetslivet”. Hon tror på förarlösa bilar, men inte på förarlösa taxibilar. Hon säger att en stor del av kunderna behöver något slags hjälp. Det är sant men varför skall denna hjälpande människa behöva köra? Dessutom säger Lotta att meningen med hennes liv inte är att köra taxi.

De flesta av oss tycker om vårt jobb uttryckligen för att vi får träffa människor. Servitrisen lagar inte mat i restaurangköket, eller hur?

Vi behöver mera servitriser än kockar i framtiden. För de viktigaste arbeten kommer att handla om mänskligt bemötande.

Och tänk på medievärlden. Den var helt annorlunda för 25 år sedan. Internet fanns i princip inte då. (Det vara bara USA:s armé och några nördar som använde det). Jag minns då jag började jobba på Rundradion i Uleåborg år 1996. www fanns, men hela redaktionen delade på en enda dator med internet-förbindelse. Det fanns en gubbe på redaktionen, som förklarade ivrigt om nätet, men alla andra tyckte att han fånig och på snudd till autistisk. Men rätt fick han. Hade man då berättat om sociala medier, nättidningar, artificiell intelligens och hur Donald Trump vann USA:s presidentval tack vare Twitter, skulle ingen ha trott på det.

Bilar ser ut som för 25 år sedan

Men det konstiga är att bilarna, tågen och flygplanen ser ungefär likadana ut nu, som de gjorde för 25 år sedan. Om man åkte med en bil från 1992 längs Österleden just nu, skulle ingen reagera. Men om man däremot använde en dator från samma år, skulle det se roligt ut. Som en smaklös vits.

Jag tror att trafiken står inför en likadan förändring, som informationsteknik redan genomgått. Och utvecklingen är redan i gång. Snart finns det inte längre separata datorer eller smarttelefoner, utan internet finns över allt. Också i trafiken. Trafiken blir smart.

Där tar dock folk fel då de tror att automatiseringen enbart berör t.ex. bilar och butikskassor. Allt annat kommer också att automatiseras. Också jobb som behöver expertis, exempelvis jurist-, journalist- och konstnärsarbete, kommer att utföras av något annat än en människa. Varför inte ersätta även politiker med artificiell intelligens?

Allt som kan automatiseras, bör automatiseras.

Folk diskar inte för att det är roligt

Meningen med livet är ju inte att vi ska jobba så mycket som möjligt. Inte diskar du ju heller för hand bara för att få mer sysslor, om du har en diskmaskin.

Det viktigaste är att produktiviteten ökar. Och har vi mera fyrk och saker att dela, är en medborgarlön helt möjlig. Då kan vi faktiskt leva i en utopi, som Karl Marx talade om. Vi kan göra saker som är roliga, utan att behöva lida. Skillnaden är att vi inte uppnår det framtida idealsamhället tack vare kommunismen, utan via kapitalismen. Men samtidigt måste vi ändra vår syn på arbete. Det kommer inte att definiera vårt människovärde i framtiden. Ingen kommer längre att fråga vad du jobbar med då du minglar på en fest.

I antikens Grekland var det slavarna som jobbade och smarta människor filosoferade (dessvärre bara fria män på den tiden). Men i framtiden är robotar och artificiell intelligens våra slavar och vi får filosofera. Eller titta på galna komedier. Eller göra vad vi vill.