Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Skräckregissören: "Nu vill jag göra film för barn"

Från 2017
Uppdaterad 03.05.2017 09:25.
Den norska skräckfilmsregissören Severin Eskeland sitter i ett omklädningsrum i Hagnäs, Helsingfors, iklädd keps och svart t-tröja.
Bildtext Severin Eskeland har gjort Norges hittills råaste skräckfilm. Han presenterade den för den finländska publiken i samband med filmfestivalen Night Visions.
Bild: Yle/Tommy Nordlund

Han har gjort den råaste skräckfilmen som visats på norsk bio. Han blir kallad "galning", och är stolt över det. Nu vill Severin Eskeland prova någonting nytt - barnfilm.
- Barn älskar kusliga historier, det borde synas mer i filmerna, säger han.

Det är bäst att slå fast en sak redan från början: Severin Eskeland är ingenting som filmerna han gör. Skräckfilmsfantasten tar emot med en varm handskakning i omklädningsrummet till Villa Kivis bastu i Helsingfors. Utanför piskar en hagelstorm det sista ur vårsolsförhoppningarna, men han har redan tagit två nakendopp i Tölöviken.

Finland kan det här med att välkomna gäster, säger han glatt.

- Vilken plats bastun är, ändå. Det spelar ingen roll vem i sällskapet som tjänar mest eller har störst framgång - i bastun är alla lika nakna, på samma nivå.

Skräckfilmsregissören Severin Eskeland poserar efter bastubadet iklädd badhandduk, tillsammans med fyra andra manliga gäster på festivalen.
Bildtext Det obligatoriska bastubadet på festivalen Night Visions var mycket uppskattat av Eskeland. Han vågade sig till och med på ett par dopp i Tölöviken, det vintriga vårvädret till trots.
Bild: Yle/Tommy Nordlund

Eskeland är i Finland för att prata om sin nya film, Lust. Den beskrivs som det råaste i skräckfilmsväg som visats på norska biografer. Åldersgränsen på 18 år kom som ett brev på posten.

- Filmen var tänkt att bara visas på festivaler runtom i världen. Hade jag vetat att den skulle tas in av 85 biografer i Norge så hade jag nog hållit tillbaka lite. Nu körde jag på, och tänkte när vi var på inspelningen att min mamma aldrig kommer att hälsa på mig igen, säger Eskeland.

Hatad eller älskad - ingen skillnad

Publiken, däremot, verkar gilla vad den ser. Severin Eskeland säger att det är för tittarna han gör sina filmer, aldrig för sin egen skull.

- Antingen hatar de mig eller så älskar de mig. Folk ska bli provocerade.

Scen ur skräckfilmen Lust där den kvinnliga huvudrollsinnehavaren står i en svagt belyst badrumsmiljö, med stora blodfläckar på kakelväggarna.
Bildtext Scen ur Eskelands nyaste film Lust.
Bild: Press

De kritiska rösterna har pekat på det våld som kvinnan i huvudrollen, en framgångsrik författare, får utstå.

- Folk säger att jag är en manschauvinist. Jag säger: "Se filmen!" Det är ju en kvinna i huvudrollen, och det är en kvinna som tar hämnd. Hon tar tjuren vid hornen och hävdar sig. Det är ingen som blivit utsatt för övergrepp som inte tänkt: "Jag skulle kastrerat den mannen." Men man låter kanske ändå bli att anmäla, säger han.

Jackson skrämdes först

Att skrämmas. Det är vad Severin Eskeland tycker mest om med sitt filmskapande.

- En orsak till att jag är så förälskad i skräckgenren är att jag blivit så skrämd själv, Nu känner jag den här filmtypen så väl att jag vet vad som funkar och vad som inte gör det.

Han tänker på skräckfilmer som ett sätt att fly verkligheten, men åt ett annat håll jämfört med till exempel romantiska komedier.

- Det märks att man har det väldigt väl ställt i livet. Jag har växt upp i ett tryggt hem, i ett tryggt samhälle. Inget har egentligen hotat mig. När man då såg Michael Jacksons Thriller, som startade hela grejen för mig... Jag kunde inte sova, och när jag äntligen fick sömn igen så ville jag bli skrämd en gång till.

Klassiker är världens bästa film

När Severin Eskeland blir utmanad att nämna världens bästa film så kommer svaret snabbt som ett höftskott.

- Det är The Shining. Jag älskar skräck oavsett, men då när du kommer in i ett universum där du inte vet vad som är verkligt eller inte, det är det bästa. När jag inte har kontroll, då blir jag skrämd. Personer som inte kan styra sin egen vardag gör mig rädd. Därför placerar jag mina karaktärer i sådana miljöer där de inte kan kontrollera vad som händer, säger han.

Nu känner Eskeland att han kommit till vägs ände - det går inte att visa mer grafiskt våld utan att hela filmen blir osmaklig. Därför har han bestämt sig för att ta karriären i en smått överraskande riktning.

- Nu har jag lust att prova på att göra en film för barn. Det som görs för den här målgruppen nu är pedagogiska, snälla filmer. Jag har en dotter på åtta år, och hon älskar ju sådant som är lite skrämmande. Alla vet ju hur mycket unga älskar spökhistorier. Hade vi inte gillat dem så hade vi inte lyssnat. Jag vill använda lite av det på film, säger han.

"Du är sjuk!"

Severin Eskeland lutar sig tillbaka och njuter en stund av den fuktiga doften av finsk bastu. Han har en plan för framtiden, och är inte särskilt nervös över vad folk ska tycka om hans skrämmande fantasier.

- "Du är sjuk!" - det får jag höra hela tiden. Ja, och jag är stolt över det också. Jag får utlopp för en fantasi. För det är ju det vi pratar om - bara fantasi. Kanske har jag ADHD utan att jag vet om det. Men det är ett påträngande behov av att få ge utlopp för tankar, som är underhållning, säger han.

Roligt att skrämmas och att bli skrämd

Eskeland må byta målgrupp för ett tag, men han fortsätter jaga en publik som frivilligt sätter hjärtat i halsgropen.

- Det är ju roligt att bli skrämd och gott att kunna pusta ut efteråt!

Allt var bara en fantasi - kanske påhittad i huvudet på en norsk bastuälskare.

Diskussion om artikeln