Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Vad är psykisk hälsa och ohälsa?

Från 2017
Två tecknade figurer. En av figurerna är arg.
Bild: Sluta Panta

Psykisk hälsa handlar om hur vi mår, tänker och vad vi gör i vardagen. Din psykiska hälsa påverkar hur du ser på dig själv, ditt liv och andra människor i ditt liv. Den påverkar hur du hanterar stress, fattar beslut och relaterar till andra.

Din psykiska hälsa är precis lika viktigt som din fysiska hälsa. På samma sätt som man kan ha bra eller dålig fysisk hälsa kan man ha bra eller dålig psykisk hälsa. Upplever du att du har frågor om olika problem, om känslor eller vad du kan göra för att må bättre eller hur hjälpa en vän. Ja då kan du chatta med oss så kan vi tillsammans bena ut hur man kunde göra saker annorlunda för att må bättre. Eller kanske någon i din närhet mår illa och du påverkas av detta? För vi vet att många idag upplever psykisk ohälsa, men vi kan stödja och hjälpa och det finns hjälp.

Livet är en berg- och dal-bana.

Livet kan vara tufft, faktum är att det ibland kan vara lite som en känslomässig berg- och dal-bana. Man kan känna sig på topp när livet är spännande och roligt och det kan kännas botten när man känner sig orolig och ensam. Ibland kommer känslorna snabbt och humöret skiftar plötsligt från till exempel nedstämdhet till upprymdhet, eller från irritation till ilska.

Att lägga märke till dina tankar kan ta mycket av din tid och krafter eftersom de ibland kan vara svåra att förstå sig på eller acceptera. Alla människor har problem av ett eller annat slag.

Du är inte ensam

Även om det känns som om du är den enda som har din typ av problem kan du vara säker på att personen som sitter bredvid dig har sina, kanske liknande problem. Det är inte fel eller pinsamt att ha känslor eller att ha problem med psykisk ohälsa.

Vem som helst kan råka ut för stress, bli mobbad, gå igenom en kris, få en depression eller tänka självdestruktiva tankar.

Ingen i hela världen saknar problem. Problem och utmaningar berikar våra liv. Men ibland blir det bara för mycket. Kanske mår du inte bra eller går och oroar dig hela tiden. Svåra situationer i livet påverkar vårt beteende och om dina problem blir ohanterliga är det viktigt att försöka göra något åt dem.

Det hjälper att prat med andra.

Det är inte sant att man kan lösa alla sina problem själv, många saker kan man inte ha kontroll över, som t.ex. stämningen i din klass, ditt bostadsområde eller ditt land. Ibland inte heller i en del privata situationer som hur det är i din familj. Det är viktigt att be om hjälp och stöd. Andra människor kan ge värdefulla synvinklar och hjälpa dig att hitta lösningar på dina problem. Prata med människor i din närhet om dina känslor och bekymmer. Att lägga lock på känslor förvärrar bara problemen, att berätta för någon kan däremot hjälpa. En vän, ett syskon, en förälder, en mor- och farförälder, vän till familjen, skolkurator eller lärare är exempel på några människor som du skulle kunna vända dig till. Ibland kan man höra folk säga att den som löser sina problem själv är stark och modig. Men faktum är att det är mycket modigare och smartare att uppmärksamma de perioder då vi behöver hjälp av andra och att be om hjälp med våra problem.

Vi, Ann-Charlott Rastas och Camilla Roslund-Nordling, jobbar på Psykosociala förbundet rf uppe i Jakobstad och vårt arbete handlar om att jobba med frågor som har att göra med hur vi mår och tänker, vår psykiska hälsa och ohälsa. Mera info om oss vad vi gör och jobbar med hittar du på www.fspc.fi .

Chatta med Ann-Charlott och Camilla från Psykosociala förbundet på Sluta Panta ikväll 2.5 kl 19-22. Du hittar chatten HÄR.

Diskussion om artikeln