Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mohammad avvisades till Afghanistan: “Alla här föraktar mig för att jag inte lyckades”

Från 2017
Uppdaterad 03.05.2017 14:31.
Afghansk asylsökandes dokument med finska polisstämplar.
Bildtext Efter ett år i Finland fick Mohammad avslag på asylansökan.
Bild: Yle/Lennart Berggren

Hittills har 16 personer med afghanskt ursprung deporterats från Finland till Afghanistan, de senaste i april i år. Men landet saknar möjlighet att ta emot flyktingarna. Utan kontakter till bostad eller arbete blir det en svår tillvaro, speciellt i det krigsdrabbade och oroliga landet.

- Tyvärr, jag kan inte någon finska, säger Mohammad och slår undan ögonen när jag träffar honom i Kabul.

Mohammad Tamim föddes i Afghanistan, berättar han. Under kriget mot talibanerna flydde hans familj liksom en miljon andra afghaner till Pakistan. Direkt efter talibanregimens fall för 15 år sedan kom de tillbaka till Afghanistan.

Afghanska flyktingen Mohammad med ryggen vänd mot kameran.
Bildtext Det sociala trycket är stort i Afghanistan. Mohammad ses som misslyckad då han inte fick asyl, och därför vill han inte bli fotograferad så ansiktet syns.
Bild: Yle/Lennart Berggren

Men situationen blev så småningom bara värre och Mohammad bestämde sig för att försöka fly till Europa. Kvar i Afghanistan blev fru och barn.

Också Islamiska staten utförde självmordsdåd och kriminella gäng kidnappade och gjorde stölder.

En lång resa följde. Iran, Turkiet, han sprang över gränsen till Bulgarien, sedan vidare till Sverige och över Haparanda kom han slutligen till Finland.

- Jag kunde inte arbeta, ingenting, inte ens ha ett bankkort. På förläggningen som låg ute på landet var vi 300 personer. Vi bodde sex män i ett rum, med alla våra kläder och saker, berättar han.

“Vi fruktade för våra liv”

- Jag hade redan en utbildning hemifrån så det var bara för att vi fruktade för våra liv som jag flydde, säger Mohammad.

Meningen var förstås att hans fru och barn skulle kunna få komma efter honom till Finland när han väl fått asyl.

- Det var inte bara talibaner som utgjorde hot, utan också Islamiska staten utförde självmordsdåd och kriminella gäng kidnappade och gjorde stölder. Allt är kaos nu i Afghanistan, säger Mohammad.

Två kvinnor och två små pojkar springer undan lågorna efter ett självmordsattentat i Kabul den 13 mars 2017.
Bildtext Ett självmordsattentat i Kabul den 13 mars 2017.
Bild: EPA/HEDAYATULLAH AMID

Mohammad fick negativt asylbeslut

Men myndigheterna gjorde en annan bedömning. Förra året sökte 707 afghaner asyl i Finland, och i asylbesluten som fattades fick majoriteten avslag.

127 personer avvisades till Afghanistan 2016

  • År 2016 avvisade Finland 455 afghaner och 127 personer avvisades till Afghanistan.
  • De övriga afghanerna avvisades till bland annat Tyskland, eftersom det var det första europeiska land där de kom i kontakt med myndigheter.
  • Polisen och Migrationsverket i Finland för inte statistik specifikt över tvångsavvisningar, utan alla avvisningar där polisen varit inblandad på något sätt räknas ihop.

Mohammad åkte frivilligt tillbaka till Kabul i januari förra året efter ett år i Finland.

- Ja, det är klart jag var besviken, det var ett hårt slag att bli deporterad, säger Mohammad.

Gata i Kabul med mycket mänskor och byggnad med torn i bakgrunden.
Bildtext Kabul är redan nu överfullt av alla som söker sig hit på grund av bristande säkerhet på landsbygden.
Bild: Yle/Lennart Berggren

- Min fru och barn som jag hade hoppats kunna rädda i säkerhet, vi är nu alla kvar i Kabul och jag har inget arbete. Det är korruption överallt inom myndigheterna och utan familj eller kontakter är det omöjligt att få ett jobb, menar Mohammad.

Ute på gatorna trängs varustånd, män i skägg och traditionella kläder, kvinnor i burkor och tiggare. Barn springer i dammet och hettan är påtaglig redan nu så här i början på maj.

Man säljer klockor, verktyg, kläder, mat och allt möjligt annat. Ropen från försäljare, skrällande musik och biltut ligger som en konstant ljudmatta över staden.

En afghansk flicka säljer grönsaker i regnet i Kabul den 26 mars 2017.
Bildtext En afghansk flicka säljer grönsaker i Kabul den 26 mars 2017.
Bild: EPA/HEDAYATULLAH AMID
Två killar går på gatan i Kabul med stor packning den 26 april 2017
Bildtext Packning på gatan i Kabul den 6 april 2017.
Bild: EPA/HEDAYATULLAH AMID

Flyktingarna kan tvingas till sexslaveri

Till Kabuls och Afghanistans växande befolkning, över 30 miljoner, kommer även de miljontals flyktingar som nu efter årtionden tvingas ut från grannländerna Iran och Pakistan. Bland dem finns många yngre som är födda där.

Fortfarande finns den skamliga seden med ”dancing boys” på fester.

- För dem som utvisas hit och aldrig varit här tidigare är det ytterst svårt för de skickas till ett krigshärjat land de knappt vet något om, säger Abdul Ghafoor som själv föddes som flykting i Pakistan.

Abdul Ghafoor på organisationen Amoso talar i telefon.
Bildtext Abdul Ghafoor startade Amoso efter att själv ha blivit deporterad från Norge.
Bild: Yle/Lennart Berggren

- De känner inte till de kulturella sederna och de har aldrig tidigare varit i en sådan osäker miljö. De kan lätt pressas av kriminella gäng eller tvingas till sexslaveri, kanske inte i Kabul men ute på landsbygden.

Ghafoor startade organisationen Amaso efter att han deporterades från Norge. Amaso hjälper dem som deporterats hit.

- Fortfarande finns den skamliga seden med ”dancing boys” på fester. Minderåriga pojkar kan lätt tvingas in i det, speciellt flyktingar utan släkt som kan ta hand om och skydda dem, säger Abdul.

En afghansk man säljer mattor på en sidogata i Kabul den 6 april 2017.
Bildtext En afghansk mattförsäljare den 6 april 2017.
Bild: EPA/HEDAYATULLAH AMID

Framtvingat återvändandeavtal

Finland, Norge och Sverige har avtal med Afghanistan om att de ska ta emot tvångsavvisade. Efter hårt tryck från EU med hot om indraget bistånd till Afghanistan, träffades i oktober förra året ett avtal om att de ska ta emot uppåt 80 000 tvångsavvisade.

Svängport och taggtråd vid Finlands ambassad i Kabul.
Bildtext Ett flertal säkerhetskontroller måste passeras innan man kommer in i Finlands ambassad i Kabul.
Bild: Yle/Lennart Berggren

Från Finland har hittills totalt 16 personer deporterats till Afghanistan, enligt den finska ambassaden i Kabul.

Deportationerna har skett med tre flyg, det senaste i april. Bland de avvisade har det inte funnits några minderåriga.

Efter att ha passerat betongbarriärer och checkpoints och släppts in först när jag visat pass och presskort för beväpnade vakter, blir jag genomsökt fyra gånger och minst fem kraftiga ståldörrar måste öppnas innan jag är inne på finska ambassaden i Kabul.

- Utrikesministeriet avråder finländare från att åka till Afghanistan då finska turister eller affärsmän på ett helt annat sätt kan utsättas för fara än de afghaner som återvänder och som har åkt härifrån, säger ambassadör Anne Meskanen.

Finland betalar 1000 euro till dem som återvänder frivilligt

För Finlands del får de som återvänder frivilligt ett kontantbidrag på runt 1000 euro, och det ges oftast även till de som deporteras.

Sedan kan de få viss hjälp av organisationer på plats men från afghanska staten kommer ytterst lite.

De ges ett bidrag på ca 30 euro och två veckors övernattningsmöjlighet, sen är det slut. Afghanistan är ett av världens fattigaste länder och dess statsbudget helt finansierad av internationellt bistånd.

- Utvecklingen går inte så bra för Afghanistan. De behöver väldigt mycket hjälp från internationella organisationer så att de här återvändande människorna får en nystart i livet, säger ambassadör Meskanen.

Skoförsäljare på gatan i Kabul den 6 april 2017.
Bildtext Ett par nya skor? Utbudet är stort på gatan i Kabul den 6 april 2017.
Bild: EPA/HEDAYATULLAH AMID

¨

Helt oförstående för den svåra situationen är förstås inte finska myndigheter. Afghanistan är det land som får mest i bidrag av Finland.

Beväpnade oppositionsgrupper håller nu mer än en tredjedel av landet och förra året dödades och sårades över tiotusen civila i strider och självmordsdåd. På min fråga hur dålig säkerhetssituationen måste bli innan deportationerna från Finland stoppas, blir svaret:

- Ambassaden ger information om säkerhetsläget vidare till Finlands myndigheter och tillsammans med pålitlig information från annat håll, får de avgöra när situationen blir sådan att man måste ta till nya åtgärder, säger ambassadör Anne Meskanen i Kabul.

Finskt projekt ska hjälpa deporterade

Helt oförstående för den svåra situationen är förstås inte finska myndigheter. Afghanistan är det land som får mest i bidrag av Finland och Finland har även tagit initiativ till ett mottagningsprojekt i östra Afghanistan för återvändande.

Man hoppas genom att bland annat erbjuda yrkesträning lättare kunna återanpassa några av alla de som återvänder från Pakistan, men även de som deporteras.

Intervjun med Mohammad är slut och jag vill ta en bild på honom för den här webbtexten.

- Jag vill inte bli fotograferad, säger Mohammad.

- Jag blev utvisad, alla här kommer att förakta mig för att jag inte lyckades, menar han.

Tusentals avvisningar från Finland

Listorna visar de avvisningar som Finland har gjort år 2016 där polisen varit inblandad på ett eller annat sätt. Alla avvisningar är inte så kallade tvångsavvisningar, utan också till exempel de 17 flyg som chartrades för irakier som återvände självmant finns med i siffrorna.

Personerna avvisas inte alltid till sitt hemland och därför är listorna för nationalitet och land olika. Många avvisas till exempel till Tyskland, Italien och Sverige, för att det var där personerna först kom i kontakt med myndigheter i Europa.

Grafik över avvisades nationalitet och länder.
Bild: Yle

Lennart Berggren, Kabul
Linda Söderlund, Helsingfors

Diskussion om artikeln