Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Storstorm i friidrotten: Rekordhållare rasar mot förslaget

Från 2017
Uppdaterad 02.05.2017 15:58.
Paula Radcliffe är stolt över sitt maratonrekord och vill absolut inte se det strykas.
Bildtext Paula Radcliffe är stolt över sitt maratonrekord och vill absolut inte se det strykas.
Bild: All Over Press

Det europeiska friidrottsförbundets förslag att stryka alla Europa- och världsrekord i grenen rör upp heta känslor hos rekordinnehavarna. Britterna Paula Radcliffe och Jonathan Edwards hör till ex-stjärnorna som känner sig orättvist behandlade.

Europeiska friidrottsförbundet EAA bekräftade i går på sin webbplats att förbundet vill stryka samtliga gällande Europarekord och starta om rekordjakten från ett tomt bord. Det här för att rensa bort alla rekord som slagits under en tidigare era då dopningskontrollerna inte var lika noggranna som i dag.

”En rekordrevolution” som EAA själva stolt uttrycker saken.

Men några av världens genom tiderna främsta friidrottare än allt annat än nöjda.

Paula Radcliffe innehar Europarekordet i maraton och förklarar på sitt Twitterkonto utförligt i fem punkter varför förslaget upprör henne.

– Jag känner mig förolämpad och känner att det här skadar mitt rykte, skriver Radcliffe som kallar beslutet ”fegt”.

– Tror vi verkligen att ett rekord som satts 2015 är rent medan ett som satts 1995 inte är det, undrar Radcliffe.

"Helt fel, otroligt fegt"

Den brittiska långdistansaren får stöd av sin landsman, ex-trestegshopparen Jonathan Edwards.

– Jag trodde att mitt rekord skulle ryka en dag, men inte på grund av en hög med idrottspampar. Det är helt fel och otroligt fegt. Och jag tror inte att det kommer att uppnå vad de vill. I stället kommer det att kasta av skugga över generationer av friidrottsprestationer, säger Edwards till tidningen The Guardian.

Ingen finländare innehar något Europarekord men bland utomhusrekorden som enligt förslaget skulle strykas finns två som satts av svenska friidrottare, Carolina Klüfts rekord i sjukamp och Patrik Sjöbergs notering i höjd.

– Bara jävligt löjligt, sammanfattar Patrik Sjöberg för Sportbladet.

Förslaget går nu vidare till det internationella friidrottsförbundet IAAF som tar ställning i ärendet i sommar. IAAF:s ordförande Sebastian Coe har ställt sig positiv till rekordslakten.

Diskussion om artikeln