Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU: Turkiskt medlemskap inte längre aktuellt

Från 2017
Uppdaterad 02.05.2017 17:00.
EU-kommissionären Johannes Hahn ansvarar för unionens utvidgningspolitik.
Bildtext EU-kommissionären Johannes Hahn ansvarar för unionens utvidgningspolitik.
Bild: EPA / Valdrin Xhemaj

Ett turkiskt medlemskap i EU är för tillfället inte längre aktuellt. Det säger EU:s utvidningskommissionär i en intervju för nyhetsbyrån Reuters.

Enligt kommissionär Johannes Hahn har Turkiet, under president Recep Tayyip Erdoğan styre, fjärmat sig allt mer från Europa.

Hahn säger att EU och Turkiet kan samarbeta ekonomiskt, men att den dåliga människorättssituationen i Turkiet just nu sätter käppar i hjulen för medlemsförhandlingarna.

Om situationen förändras är det möjligt att återuppta förhandlingarna om ett djupare samarbete, säger Hahn.

Förra veckan krävde flera ledamöter i EU-parlamentet att EU avbryter medlemsförhandlingarna med Turkiet. Tyskland har ändå uppmanat unionen att fortsätta förhandla med Turkiet.

Hahn har fått i uppgift att i början av nästa år lägga fram en rapport om vad Turkiets status i förhållande till EU egentligen är. Att rapporten dröjer tros bero på att EU inte vill riskera sitt flyktingavtal med Turkiet.

Inte Europas dörrvakt

President Erdoğan gav under tisdagen svar på tal och sade att EU måste öppna ett nytt kapitel i medlemsförhandlingarna.

- Om ni inte gör det – adjö, sade Erdoğan.

Erdoğan hänvisade till de olika delarna som ingår i medlemsförhandlingarna. Sedan förhandlingarna mellan Turkiet och EU körde igång år 2005 har sexton av de trettiofem kapitlen öppnats.

Han tillade också att Turkiet inte är Europas dörrvakt.

Medlem i AKP igen

Erdoğan svarade på Hahns kommentar i samband med en ceremoni där han återigen blev medlem i AK-partiet, som han själv grundat.

Erdoğan skrev ut sig ur partiet när han tillträdde som president år 2014, eftersom grundlagen tidigare krävde att presidenten kapade alla band till sitt parti.

Tayyip Erdogan
Bildtext Att bli medlem i AKP igen kändes som att "komma hem" sade Erdogan i samband med ceremonin. Bild från år 2016.
Bild: EPA/SEBASTIAN SILVA

I april röstade det turkiska folket ändå för en grundlagsreform som utvidgar presidentens befogenheter. Erdoğan återinträde i partiet ses som den första större förändringen Erdoğan gjort efter omröstningen.

Källor: AFP, Reuters