Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vill Facebook utnyttja sårbara unga i marknadsföringssyfte?

Från 2017
Uppdaterad 03.05.2017 07:38.
Tjej som ligger och tittar på sin telefon.
Bild: All Over Press

I ett dokument som läckt ut och som tidningen The Australian rapporterar om ska Facebook ha informerat marknadsförare om hur man kan använda sårbara tonåringars känslor i marknadsföring.

I det interna forskningsdokumentet, som skrivits av två Facebook-chefer i Australien, finns detaljerade beskrivningar om hur tonåringar gör uppdateringar om sin självbild, viktminskning och andra känsliga ämnen på Facebook.

Enligt tidningen presenterades forskningen för marknadsförare på flera stora banker i Australien.

Inte gör man det bara för att det är roligt att veta, syftet är att kunna dra nytta av informationen

― Harto Pönkä, expert på sociala medier

Enligt dokumentet ska Facebook genom att bevaka unga användares inlägg, kommentarer och interaktion med varandra kunna få fram när de till exempel känner sig ”stressade” ”ängsliga”, ”nervösa”, ”dumma”, ”värdelösa” eller ”misslyckade” och när de kunde vara i behov av en "självförtroendeboost." Den här informationen kunde sedan utnyttjas i marknadsföringssyfte.

Forskningen gällde endast Facebook-användare i Australien och Nya Zeeland. De yngsta som ingick i forskningen var 14 år gamla.

Facebook bekräftade att forskningen presenterats för marknadsförarna, men kallade The Australians artikel för ”missvisande.” Bolaget medgav ändå att forskningen inte höll måttet och att det var fel att rikta in sig på så unga personer.

Enligt Facebook var syftet att bredda marknadsförarnas förståelse för hur unga människor uttrycker sig på Facebook.

"Bara en tidsfråga"

Harto Pönkä, som är expert på sociala medier och utbildningsteknologi och driver företaget Innowise, säger att det nog enligt många känns fel att information om minderåriga används på det här sättet.

Enligt Pönkä finns det nog en orsak till att Facebook forskat och delat med sig av de ungas beteende till de här marknadsförarna.

- Inte gör man det bara för att det är roligt att veta, syftet är att kunna dra nytta av informationen, säger Pönkä.

Harto Pönkä, expert på sociala medier.
Bildtext Harto Pönkä.

Vill rikta reklamer enligt hur användare ser på sin vikt

I nuläget säljs information om Facebook-användarnas ålder, förhållandestatus, vänantal och information om hur ofta man besöker sajten till marknadsförare.

Enligt det läckta dokumentet har Facebook också intresse av att rikta reklamer på basis av mer personlig information som samlats ihop från inlägg där användarna till exempel avslöjar hur de ser på sin kropp och vikt.

- Det är bara en tidsfråga innan man börjar använda den här typen av information om användarnas känslotillstånd i marknadsföringssyfte, tror Harto Pönkä.

Facebook har också tidigare kritiserats för att manipulera användarnas flöden i forskningssyfte. År 2014 uppdagades det att Facebook visade 700 000 användare vissa typer av innehåll för att ta reda på om deras känslor kunde manipuleras.

Facebook medger att tjänsten använts för manipulation under val

Facebook erkände för första gången offentligt i torsdags att dess plattform har utnyttjats av regeringar i syfte att manipulera opinionen i andra länder, bland annat under presidentvalet i USA i höstas och det pågående presidentvalet i Frankrike. Bolaget har nu utlovat tuffare tag mot den här typen av manipulering, skriver The Guardian.

“Vi har tvingats bredda fokus från mer traditionella metoder, såsom hackande av konton, skadeprogram, skräppost och finansiella svindlerier till mer subtila och lömska former av missbruk där man försöker vilseleda människor,” sade bolaget.

I ett försök att få stopp på missbruket har Facebook raderat 30 000 Facebook-konton i Frankrike inför presidentvalet. Bolaget sade att det var nödvändigt att avlägsna suspekta konton med en stor postningsaktivitet och stora mängder följare.

"Ilvilliga aktörer" utpekas som skyldiga

I ett policydokument som författats av Facebooks säkerhetsteam som publicerades på torsdagen, redogörs i detalj för subtila tekniker som används av länder och organisationer för att sprida missvisande information och osanningar för geopolitiska ändamål.

Teknikerna inkluderar så kallad content seeding, det vill säga masspridning av innehåll på olika plattformer, riktad datainsamling och fejkkonton som används för att förstärka ett visst synsätt, för att så misstro mot politiska institutioner och för att sprida förvirring.

Facebooks logotyper.
Bild: All Over Press

Facebook rapporterar om “åtskilliga situationer” som passat in i beskrivningarna ovan under presidentvalet i USA. Facebook upptäckte ”illvilliga aktörer” som använde sociala medier för att dela information som stulits från andra källor, såsom mejlkonton, ”med syftet att skada specifika politiska måltavlors rykte.”

Den här tekniken involverade skapande av webbplatser för stulna data, därefter har konton skapats på sociala medier för att styra folk till det här innehållet.

Samtidigt har separata illvilliga aktörer skapat fejkkonton på Facebook för att förstärka de narrativ och teman som relaterar till ämnena som avslöjats i stulna data.

"Inte lika koordinerat i Finland"

Facebook specificerade inte vilken stulen data de refererar till, men det är känt att tiotusentals mejl hackades från Hillary Clintons kampanjchef John Podestas Gmail-konto under valkampanjen i USA och sedan publicerades av Wikileaks.

En rapport som gjordes av USA:s säkerhetstjänst i januari pekade ut Rysslands involvering i USA-valet. Facebook har själv inte pekat ut Ryssland, men har sagt att bolagets utredning ”inte står i strid” med det säkerhetstjänsten kommit fram till.

Ryssland har också sagts vara inblandad i hackandet av den franska presidentvalskandidaten och förhandsfavoriten Emmanuel Macrons kampanj, enligt en rapport som publicerades förra veckan.

Emmanuel Macron firar sin seger i första omgången av presidentvalet i Paris 23.4.2017
Bildtext Franska presidentvalskandidaten Emmanuel Macron.
Bild: EPA/YOAN VALAT

Harto Pönkä, expert på sociala medier och utbildningsteknologi, säger att olika försök att påverka sker redan nu under val i Finland och att det också kommer att bli aktuellt under presidentvalet nästa år.

- I Finland är det inte lika koordinerat som i t.ex. USA, men visst har vi också här alternativa medier såsom MV-lehti som sprider rykten och falska nyheter på sociala medier.

Svårt att förhindra att fejkkonton skapas

Facebook förbinder sig nu till att mer intensivt övervaka försöken att manipulera plattformen, och till att utveckla nya sätt att identifiera fejkkonton som för fram falska nyheter för att få politiskt inflytande.

Det här ska ske med hjälp av maskininlärning och artificiell intelligens. Facebook medger ändå att det är en komplex sak att spåra och förhindra att fejkkonton skapas.

Facebook kommer också arbeta mera med att undervisa människor som befinner sig i riskzonen om hur de kan hålla sin information säker och stöda utbildningar i mediekompetens. Men det här är inte enbart en fråga för Facebook, utan för hela samhället, påpekar bolaget.

Källor: The Australian, The Guardian, BBC, The Next Web, ThinkProgress

Diskussion om artikeln