Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Läget för Öresundspendlarna lättar - svenska regeringen slopar kritiserade id-kontroller

Från 2017
Uppdaterad 02.05.2017 20:24.
Passkontroll på Kastrup, Köpenhamn
Bildtext Id-kontrollerna tas bort, medan gränskontroller hålls kvar och skärps. Bedömningen är att tågresorna ska bli kortare för pendlarna.
Bild: EPA/ NILS MEILVANG

Efter hård kritik från pendlarna som rör sig över Öresund väljer den svenska regeringen att slopa id-kontrollerna. Polisens gränskontroller hålls kvar, men tågresorna kommer att bli smidigare.

Sveriges inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson meddelar att beslutet beror på att berörda myndigheter inte längre anser att id-kontrollerna behövs.

Det handlar i praktiken om att antalet asylsökande som tar sig över Öresund radikalt har minskat sedan kontrollerna infördes.

Frustration bland pendlare

Id-kontrollerna har utförts av tågbolagen, som har haft en skyldighet att kontrollera alla passagerare. Kontrollerna har utförts på tågstationen vid Kastrups flygplats. Det har lett till ett stort missnöje bland resenärerna, speciellt för dem som pendlar dagligen.

Tågresenärerna har varit tvungna att stiga av och byta tåg vid Kastrup, på vägen mot Malmö. Det har lett till väntetider, färre tågavgångar och förseningar.

- Det här är den viktigaste förändringen man kan göra för att underlätta resorna i regionen, säger Johan Wessman, som är vd för Öresundsinstitutet, till Sveriges Radio.

Gränskontrollerna skärps

Inrikesminister Anders Ygeman meddelar samtidigt att gränskontrollerna kommer att skärpas. Det är polisen som har hand om gränskontrollerna för bil-, buss- och tågtrafiken över Öresund. Ombord på tågen har polisens kontroller av inresehandlingar bara skett sporadiskt eller stickprovsvis, men regeringen meddelar nu att de ska bli heltäckande.

- Alla kommer att kontrolleras även framöver, säger Anders Ygeman.

Sverige kommer att införa mer kameraövervakning av bilar då det gäller trafiken till Sverige. Man kommer också att införa så kallade gränsnära kontroller, enligt holländsk modell. Det betyder att gränskontroller kan utföras innanför den svenska gränsen, vid in- och utfartsvägar och på flyglatser.

Gräns- och id-kontrollerna infördes i november 2015, respektive januari 2016, då Sverige ville minska flyktingströmmen över Öresund. Som mest anlände 10 000 asylsökande under en vecka. Sveriges beslut har tidvis lett till försämrade relationer med Danmark, som i sin tur införde gränskontroller mot Tyskland.

Danska statsministern gläder sig över Sveriges beslut

Idag välkomnar den danska statsministern Lars Løkke Rasmussen den svenska regeringens beslut.

- De svenska id-kontrollerna har hämmat hela Öresundsregionen. Kontrollerna har skapat betydande olägenheter för pendlare och andra resande mellan Danmark och Sverige och har gått ut över den starka dynamik som regionen har haft i årtionden. Det har inte varit kul att bevittna, säger han i ett pressmeddelande.

Beslutet om slopade id-kontroller gäller från och med torsdag, den 4 maj.

Diskussion om artikeln