Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa vill rensa bort jättebalsamin och gråbo

Från 2017
Jättebalsamin växer vid Hardombäcken.
Bildtext Jättebalsamin.
Bild: Yle / Hanna Othman

Vasa stad oroar sig för jättebalsaminens utbredning. Därför bjuder man nu in föreningar att med talkokrafter få bukt med den främmande växten.

Staden ger föreningar och andra sammanslutningar möjlighet att hjälpa till med rensningen av jättebalsamin och gråbo från stadens grönområden och skogar.

Enligt grönområdeshortonom Leila Roininen väcker jättebalsaminens kraftiga utbredning och gråbons allergena egenskaper stor oro i Vasa.

Främmande art

Miljöinspektör Esa Hirvijärvi berättar att jättebalsaminen är en främmande art som har spridit sig i den finländska naturen från trädgårdar och som ursprungligen inte har funnits i naturen. Utbredningen minskar naturens mångfald och rekreationsvärde.

De främmande arterna fröar av sig och sprider sig kraftigt. Det är klokast att genast ta bort växterna när de upptäcks. På det sättet förhindras fröspridning, berättar Hirvijärvi.

Anmäl intresse till staden

Intresserade kan kontakta grönområdesenheten på viheralueyksikko@vaasa.fi. Anmälan till rensningen av jättebalsamin ska göras senast den 31 maj och till rensningen av gråbo senast den 21 juli.

Föreningen kan själv föreslå ett invaderat område som ska rensas och staden är också beredd att föreslå områden där arbete kan utföras.