Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Formsvag Aaltonen om kritiken mot hans VM-plats: ”Kul att något enar folket”

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
Juhamatti Aaltonen och det finländska laget inleder VM med match mot Vitryssland på fredag.
Bildtext Juhamatti Aaltonen och det finländska laget inleder VM med match mot Vitryssland på fredag.
Bild: All Over Press

En målskytt – som inte gjort mål på 24 matcher. Inte undra på att Juhamatti Aaltonens plats i Finlands VM-lag har ifrågasatts. Själv tar HIFK-anfallaren kritiken med ro.

– Jag har inte följt diskussionen alls och vet inte vad som snackats. Men det är ju roligt att något enar det finländska folket, att det finns något att prata om. Alla får säga och skriva vad de vill. Ordet är fritt, säger Juhamatti Aaltonen och skrattar högt.

Vad som skrivits och sagts på många håll och kanter är att Aaltonen inte har något i ett VM-lag att göra.

Efter en bra säsongstart i HIFK avslutade forwarden grundserien svagt och i slutspelet blev det ännu värre. Aaltonen gjorde inte ett enda mål i ett playoff där HIFK missade medalj och i den avslutande semifinalen mot Tappara var han till och med petad från uppställningen.

Tränarens förtroende räcker

Men hans tidigare klubblagstränare i Kärpät, nuvarande lejonlotsen Lauri Marjamäki, gav ändå Aaltonen en plats i VM-truppen.

– Det är fint att chefstränaren litar på en. När det gäller landslaget avgör det, att man har tränarens förtroende. Det räcker, resten får sitta hemma och muttra, säger Aaltonen till Yle.

– Jag fick en chans att spela mig in i laget och tog den. Om någon känner sig förolämpad över det så är det ”voi voi”.

Brist på högerskyttar

Och mannen som sett till att Aaltonen får göra karriärens femte VM-turnering säger sig veta vad han får av "Juhis".

– Jag känner honom och vet vad han går för, säger Lauri Marjamäki och påminner om att Aaltonen tillsammans med Jesse Puljujärvi är lagets enda högerskyttar på forwardssidan.

– Men jag förstår att det kommer kritik. I Finland är ishockey den största grenen och VM intresserar. Det är bara roligt att det spekuleras och kritiseras, säger chefstränaren inför landslagets avfärd till VM i Paris.

Måltorka ny situation

Marjamäki och vänner av lejonlaget kan bara hoppas att Juhamatti Aaltonens vår blir ännu ett exempel på den berömda ketchupflaskan.

Att 24 matcher utan mål följs av en urladdning de kommande tio.

– Jag har inte övat in någon ny målgest. Det kan hända att om jag gör mål på fredag blir jag så chockad att jag inte firar alls. Det har gått lång tid sedan jag gjorde mål senast. En så här lång svit utan mål är en ny situation för mig också som spelare, säger Juhamatti Aaltonen.

Diskussion om artikeln