Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Med dansk världsmästarträning mot VM

Från 2017
Uppdaterad 03.05.2017 12:33.
Otto Simosas i Danmark.
Bildtext Otto Simosas tränade vintern i Danmark
Bild: Yle/Magnus Eklöv

Efter en höst och vinter tillsammans med världens kanske bästa orienteringslandslag är OK Trians Otto Simosas redo att knipa en plats till sommarens VM i Estland.

Under hösten och vintern höll OK Trians Otto Simosas till på det danska elitorienteringscentret i Århus. Med hjälp av träningarna tillsammans med de danska världsmästarna hoppas han nu kunna förverkliga sin dröm om VM-deltagande.

Simosas har redan i några år snusat på en VM-plats men härtills blivit knappt utanför. Den största orsaken till Ottos sejour i Danmark var att just få det lilla extra som skall ge VM-platsen.

Koncentreringen av elitorienteringen till Århus

Den danska orienteringens framgångar de senaste åren har varit förkrossande, framförallt i sprint. Det danska framgångsreceptet har intresserat många. En av de största orsakerna till framgången har varit koncentreringen av dansk elitorienteringen till ett elitcenter i Århus.

Här finns hela det danska landslaget samt de orienterare som aspirerar på en plats i landslaget. En av förutsättningarna i elitcentret är att idrottarna förbundit sig till att delta i träningar och läger.

Allt har byggts upp så att orienterarna inte behöver fundera på annat än sin idrott. Studierna är anpassade enligt idrottens krav.

Orienteraren Otto Simosas, OK Trian, april 2015
Bildtext Simosas löper för OK Trian.
Bild: Yle

Att alla är samlade på ett och samma ställe gör också att träningarna blir kvalitativa, speciellt då en stor del av dem utförs tillsammans.

– Träningsmässigt gör de inga märkligheter men då det gör det tillsammans blir det alltid hög kvalitet på träningarna. Det finns alltid någon som bjuder på motstånd och utmaningar, säger Otto efter en höst i Århus.

Den största skillnaden mellan finsk och dansk träning finns just i att alla är samlade på ett ställe.

– De känner varandra väldigt bra och det råder alltid en god stämning på träningarna men också utanför träningspassen. De har dessutom roligt på träningarna och har alltid glimten i ögat.

– I Finland kan det bli lite onödigt allvarligt ibland. De njuter av vad de gör, varje dag, där en skillnad på det mentala planet, säger Otto

Med de danska erfarenheterna mot en VM-plats

Hösten och vintern har gett Otto en skjuts framåt. Trots att det ännu inte blivit pallplaceringar i större tävlingar den här säsongen så har en del av orienteringen utvecklats.

– Den mentala biten har åtminstone utvecklats. Jag har blivit fysiskt starkare under vintern men den största skillnaden ligger nog i orienteringsprestationen. Nu har jag lyckats stå för jämna prestationer på hög nivå i alla tävlingar. Det har inte blivit några större bommar alls utan jag har lyckats hålla ihop prestationen hela vägen, säger Otto.

Målet är att ta en plats i sommarens VM i juli i Estland. Sprinten är den sträcka som Otto satsar mest på och där han varit nära en plats redan tidigare.

På lördag i Sibbo löps den första granskningssprinten inför VM och där skulle det gälla att få till ett bra lopp.

– Det ser lovande ut om man ser på säsongen så här långt. Självförtroendet växte en hel del i Danmark. Bara jag njuter av orienteringen precis som i Danmark så går det nog bra, menar Otto Simosas.

Mer i Sportmagasinet onsdag kl. 19.00 Yle Fem

Diskussion om artikeln