Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hillary Clinton skyller valförlusten på Ryssland och FBI

Från 2017
Uppdaterad 03.05.2017 06:56.
Hillary Clinton och Bill Clinton vid presidentinstallationen för Donald Trump 20.1.2017
Bild: EPA/WIN MCNAMEE / POOL

Hillary Clinton anser att hon förlorade presidentvalet i USA på grund av vad som hände under kampanjens tio sista dagar. Hon riktar också hård kritik mot president Donald Trump.

- Om presidentvalet hade varit den 27 oktober skulle jag ha varit er president.

Det sade den besegrade presidentkandidaten Hillary Clinton i en intervju till CNN-journalisten Christine Amanpour i New York på tisdagen. Intervjun var del av ett evenemang ordnat av hjälporganisationen Women for Women.

- Det var ingen perfekt kampanj. Sådana existerar inte. Men jag var på väg att vinna tills kombinationen av Jim Comeys brev den 28 oktober och ryska Wikileaks väckte tvivel hos människor som lutade åt att rösta på mig och de skrämdes bort, sade Clinton.

Kvinnohat är helt klart del av det politiska, sociala och ekonomiska landskapet

Hon hänvisade till FBI-chefen Jim Comey som meddelade - bara elva dagar före presidentvalet - att FBI skulle återuppta utredningen av Clintons e-posthantering. Två dagar före valet meddelade han sedan att det inte fanns skäl att åtala Clinton. Samtidigt offentliggjorde Wikileaks tusentals epostmeddelanden som tillhörde Clintons kampanjchef John Podesta.

Amanpour frågade också om Clinton ansåg sig vara ett offer för kvinnohat och Clinton medgav att kvinnohat också spelade en roll.

- Kvinnohat är helt klart del av det politiska, sociala och ekonomiska landskapet, sade Clinton.

"Du vet, hälsovård är komplicerat"

Clinton riktade också hård kritik mot president Donald Trump. Hon påpekade upprepade gånger att Trump inte hade gjort speciellt mycket för att förbereda sig för presidentskapet.

- Du vet, hälsovård är komplicerade saker, precis som utrikespolitik och andra saker också, sade Clinton och möttes av skratt och applåder.

Jag är en del av motståndet

Clinton ifrågasatte Trumps uppträdande, hans Twitter-beteende, men alldeles speciellt hans utrikespolitik. Exempelvis hans senaste utspel i förhållande till Nordkorea, då Trump sade att det skulle "vara en ära" att få träffa Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

Clinton har ingen officiell politisk roll längre och beskriver sig som en "vanlig medborgare".

- Jag är nu tillbaka till att vara en medborgaraktivist och en del av motståndet, sade Clinton.

Hon hänvisade till den medborgarrörelse som vuxit fram mot Trump-administrationen.

Clinton skriver som bäst en bok som delvis ska handla om valförlusten den 8 november.


Källor: CNN, AP, New York Times

Diskussion om artikeln